Ga naar de inhoud
Lifestyle

Wil je binnenkort een vakantie boeken? Zo doe je dat het goedkoopst

Beeld © Getty

Wil je dit jaar nog op vakantie gaan maar heb je nog niet geboekt? Let dan vooral op wanneer je dat gaat doen. De dag waarop je boekt en het moment waarop je op vakantie gaat kunnen je namelijk heel veel geld schelen.

Dat blijkt uit onderzoek van Expedia en de Airlines Reporting Corporation. Reisblogger Sabine de Witte weet dat er veel manieren zijn om te besparen op je vakantie, en geeft vijf tips om zo goedkoop mogelijk weg te gaan deze zomer. 

1. Boek niet té vroeg

Volgens het onderzoek is het beste moment om te boeken 140 dagen voor vertrek, dus iets meer dan vier maanden voordat je op vakantie gaat. Als je dit jaar nog weg wilt gaan en nú wilt boeken, is een reis in oktober dus het goedkoopst. "Als je vroeg van tevoren boekt, weten vliegtuigmaatschappijen zeker dat ze de stoelen kunnen vullen, en is het risico voor hen het kleinst. Daarom zijn die stoelen goedkoper", zegt De Witte.

2. Boek in het weekend

Als je dan weet waar je heen wilt gaan en op het punt staat om te boeken, wacht dan nog even tot het weekend, want dan zijn reizen het goedkoopst. De Witte: "Ik zorg er altijd voor dat ik mijn reis op zondag boek, en als dat niet lukt op dinsdag. Dat scheelt al snel 15 procent vergeleken met andere dagen van de week."

3. Kies voor een pakketreis

Zelf je reis samenstellen is het avontuurlijkst, maar ook duurder. Als je kiest voor een reis waarbij je in één keer een vlucht en een hotel boekt, bespaar je ook veel geld. Binnen Europa scheelt het vooral veel als je voor een reis van langer dan een week kiest. "De besparing kan zo groot zijn als de prijs van de vlucht", zegt De Witte. "Buiten Europa scheelt het vooral bij toeristische bestemmingen als Kaapstad of Curaçao heel veel geld als je een pakketreis boekt."

4. Let op het nieuws

Zodra een bestemming veel negatief in het nieuws is, worden de reizen daar naartoe goedkoper, zegt De Witte. "Dat zie je nu bij Griekenland en Turkije. Die bestemmingen zijn veel voordeliger geworden omdat minder mensen daar heen willen. Als je dus op een zonvakantie wilt gaan en geld wilt besparen: ga vooral daarheen."

5. Gebruik verschillende browsers

Tot slot merkt De Witte dat reizen duurder worden als ze die vaker bekijkt in dezelfde browser. "Als ik vaak in één browser kijk, schiet de prijs soms met wel vijftig euro per dag omhoog. Zorg er dus voor dat je in de ene browser je reis uitkiest, en dat je in de andere boekt. Zeker op korte termijn scheelt dat heel veel geld", geeft ze als tip.