Gezondheid

Zo voelt helse pijn, Irma filmt proces amputatie borsten

11 november 2016 12:45 Aangepast: 11 november 2016 18:23
Irma vlak voor één van haar vele operaties. Beeld © Irma Bruggeman

Zelden is pijn zo eerlijk in beeld gebracht als bij Irma Bruggeman (47) uit Hengelo. Vanwege een hevige bloeding en complicaties moest ze na haar borstamputatie nog twaalf keer geopereerd worden. Ze filmde het hele proces. "Verdomme het doet zo’n zeer".

In het filmpje dat Irma vanochtend op haar Facebookpagina plaatste, zien we haar huilend op een ziekenhuisbed liggen met ontblote borsten vol wonden. "Weer een Pamela Anderson tiet. Weer een ader niet goed dichtgebrand", schreeuwt en huilt ze. Met het heftige filmpje (zie onder) wil Irma laten zien wat de strijd tegen kanker kan inhouden. "Heus geen leuk filmpje en ook niet geil. Tieten eraf omdat je anders kanker krijgt en dan twaalf keer verprutst worden", staat er boven.

Ondanks alle ellende, de jaren van pijn en eindeloze operaties ziet Irma zich niet als slachtoffer. "Door die operatie heb ik er wel veertig jaar leven bijgekregen. Anders had ik kanker gekregen en was ik dood gegaan", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Irma’s oma stierf op haar 55ste aan borstkanker en alle zussen van haar oma ook. Zodoende werd ze benaderd om mee te doen aan een onderzoek naar hoe het erfelijke borstkankergen zich gedraagt binnen families. "Mijn zus bleek niet belast. Ik wel", vertelt Irma. "Weg met die borsten dacht ik toen. Ik wilde mijn drie kinderen zien opgroeien. Ik zou mij niet uit het veld laten slaan."

Inmiddels vijf jaar geleden ging Irma onder het mes in een streekziekenhuis in het Oosten van het land. "Ik wist dat er ziekenhuizen waren met meer ervaring op dit gebied, maar ik wilde in de buurt van mijn kleine kinderen zijn." Tijdens de operatie zouden beiden borsten verwijderd worden en vervangen door implantaten. Toen ze bijkwam, zag Irma twee enorm opgezwollen borsten. 'Die zwelling hoort erbij', werd er gezegd."

'Mijn borsten werden zwart'

Die zwelling bleef echter toenemen. 'I did not order Pamela Anderson' staat als tekst bij de foto op haar Facebookpagina. "Ik heb van nature een lage bloeddruk. Ik kreeg daarom steeds meer bloeddrukverhogers toegediend. Om 3 uur ’s nachts zag ik letterlijk groen. Mijn bloeddruk was gevaarlijk laag en ik ben met spoed naar de operatiekamer gereden."

Bekijk hier het hele filmpje (waarschuwing: heftige beelden)

Een bloeding, zo bleek. Er werd drie liter bloed uit haar borsten gehaald, vertelt Irma. Daar bleef het niet bij. "Mijn borsten werden op een gegeven moment zwart. Ik leek wel een schildpad. Gruwelijk om te zien. Het was echt afschuwelijk. Ik zag mijn eigen lichaam afsterven."

Na die eerste operatie moest Irma nog twaalf keer onder het mes. "Bleken de protheses weer te groot, was het garen gaan ontsteken. Ik weet nog dat ik een vergadering had met de burgemeesters en wethouders en ik mijn borst voelde scheuren. Nou, daar ging ik weer naar het ziekenhuis." Een andere keer scheurde de wond onder de douche en zag ze de prothese.

Op een gegeven moment moest ze zelfs met tape haar borsten ondersteunen. De protheses verwijderen en met een platte borst leren leven was volgens Irma geen optie. "Het risico was te groot dat het weefsel zou verkleven aan mijn ribben. Ik had geen andere optie en hield het vol doordat ik wist dat ik anders op jonge leeftijd aan kanker zou overlijden."

Lees verder onder de foto.
Thumbnail

Irma tijdens een evenement dat ze organiseerde. (Foto: Irma Bruggeman) 

Schadeclaim

Bij het ziekenhuis ligt inmiddels een schadeclaim. Niet alleen de psychische en lichamelijke schade is groot, maar Irma moest ook haar baan opzeggen. "En ik had echt een superleuke goede baan in de creatieve sector waarmee ik anderhalve ton per jaar verdiende."

Bovenop alles raakte haar zoon gehandicapt. "Hij viel met zijn hoofd tegen de gevel en werd daarna zware epilepsiepatiënt. Dat vond ik het ergste. Dat ik door die operaties zo’n pijn had dat ik mijn kinderen niet kon knuffelen." Haar borsten waarmee ze drie kinderen, inmiddels 18, 14 en 7 jaar, gevoed had, was ze kwijt. "Als één van mij dochters verdrietig is en tegen mij aanhangt, zegt ze weleens: 'mam, je voelt zo hard'. Dan merk ik dat die borsten toch een belangrijke functie hebben voor het moederschap."

Haar dochters zijn er ook niet echt blij mee dat ze nu een filmpje waarin ze haar pijnlijke, gewonde borsten laat zien en de hevige pijn die ze heeft gehad, op Facebook heeft gezet. "Alles filmen was voor mij een deel van de verwerking. Pas nu heb ik de kracht om dit delen. Om te laten zien dat een borstamputatie niet iets is van eraf halen en klaar. Dit is mijn manier om er mee om te gaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore