Ondanks een donkerrood reisadvies voor Afghanistan neemt Rik Brinks (33) in april opnieuw een groep mensen mee op reis door het land. "Het is er prachtig en onze gids weet precies waar het wel en niet veilig is."
Brinks runt samen met Caspar Steinebach CultureRoad, dat reizen organiseert 'buiten de gebaande paden'. Hij is zich bewust van de gevaren die een reis naar Afghanistan met zich meebrengt. "Ik zou niet gaan als ik dacht dat ik niet levend zou terugkomen", zegt hij.
Avontuurlijk
Hij gaat in april voor de tweede keer naar het land, waar bomaanslagen, terreuraanvallen en ontvoeringen vaak voorkomen. Niets voor niets luidt het reisadvies: niet gaan. De vorige reis was in augustus, vlak nadat een groep andere toeristen, waaronder een Nederlands echtpaar, ternauwernood een aanslag overleefde.
De groep van acht reizigers die hij meeneemt zijn allemaal buitenlanders. "Het zijn mensen die zoveel mogelijk landen gezien willen hebben of gewoon avontuurlijke reizigers. De meeste zijn ook wel eens in Noord-Korea geweest. Ook geen gangbaar land."
'De roadtrip van je leven'. (Foto: Rik Brinks)
Niet opvallen
Dat zijn bedrijf reizen naar Afghanistan organiseert, komt voort uit nieuwsgierigheid. "Het is bovendien een prachtig land waar veel aardige mensen wonen." Brinks vertelt dat ze werken met een Afghaanse gids die voorheen veel voor buitenlandse media werkte. "Hij kent het land, wordt goed geïnformeerd door zijn lokale contacten en weet waar het wel en niet veilig is."
Een bewaker gaat er niet mee. "Je moet vooral niet opvallen. We rijden dus niet in een minibusje maar in taxi's en gaan gekleed zoals de lokale bevolking. We slapen in hotels en op plekken van de weg af. Daar is dan altijd wel weer bewaking."
CultureRoad biedt twee soorten reizen door het land aan: de 'dwars door Afghanistan Tour' en 'Van West naar Oost Afghanistan'. Het avontuur begint aan de Oezbeekse grens en gaat langs bergen, rivieren en de woestijn. 'De roadtrip van je leven', aldus Brinks en Steinebach op hun site.
Risico's
Brinks heeft geen speciale veiligheidstraining gevolgd, waarin wordt geleerd over EHBO in crisisgebieden, rollenspellen worden gedaan door mannen in bivakmutsen en je leert om te gaan met agressieve ontvoerders die je onder schot houden. Zijn reizigers volgen deze naar weten ook niet, zegt hij. "Onze gids heeft wel diverse trainingen en instructies gehad."
"Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf. Zo'n reis is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Mensen die meegaan kennen de risico's." Bang is hij zelf dan ook niet. "Noem het gezonde spanning." En zijn vriendin die thuis blijft? "Zij heeft zich er bij neergelegd."