Het Grote Relaxproject: op naar een werkjaar zonder stress

Wie te veel aan zijn hoofd heeft, is niet meer creatief

23 juli 2016 13:56 Aangepast: 30 juli 2017 21:00

Ben jij een echte piekeraar? Stop daarmee! Het maakt dat je minder creatief wordt.

Het slechte nieuws, die vijf deadlines voor de vakantie, de boodschappen en een familieruzie. Nadenken over 100 dingen tegelijk is niet alleen chaotisch, het is ook nog eens slechter voor je vermogen om nieuwe dingen te bedenken, blijkt uit onderzoek.

Dat ene toffe project, die nieuwe website, die gave activiteit; ze komen allemaal niet in je op omdat je zit te piekeren, schrijft een van de onderzoekers, Moshe Bar, in de New York Times. We vallen daardoor terug in routine: doen de dingen zoals we die altijd al deden.

Te veel ruimte om te piekeren

"Buiten de keren dat je in een F-16 vliegt, een extreme angst ervaart of klaarkomt, geeft het leven je brein te veel ruimte om dwalen. Daardoor blijft maar een klein deel van je mentale capaciteit betrokken bij wat er gebeurt, en het nadenken en herkauwen worden een belasting van je kwaliteit van leven."

In een experiment gaven de onderzoekers een groep de opdracht om 7 cijfers te onthouden, een andere groep moest er slechts 2 onthouden. Alle deelnemers kregen vervolgens woorden voorgeschoteld (schoen bijv.) en moesten andere woorden opnoemen die ze daarmee associeerden (sok bijv.). De deelnemers die 7 cijfers moesten onthouden bleken een stuk minder creatief dan de andere participanten.

Meditatie en positief denken

Moshe Bar heeft zelf wel een oplossing voor deze informatie-overload: mediteren! Dat creëert ruimte in je hoofd. Ook kun je stress als gevolg van al die gedachten omzetten in iets positiefs. De symptomen van stress - denk aan een droge mond of een snel kloppend hart - zijn hetzelfde als bij opwinding, iets positiefs dus. Als het je lukt om naar stress te kijken als opwinding, dan geeft dat een ander effect in je hoofd. 

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van