Bijzondere vakanties

Pieter gaat ieder jaar op mannenweekend: 'Testosteron speelt dan wel een grote rol'

10 augustus 2017 07:41 Aangepast: 13 november 2017 07:31
Touwtrekken is tijdens het mannenweekend één van de vaste onderdelen.

Even een weekend weg van je vriendin om échte mannendingen te doen: Pieter en Niek doen het regelmatig. "We gaan dan bijvoorbeeld touwtrekken, en doen een triatlon, maar drinken ook veel alcohol. Na zo'n weekend zijn we helemaal gesloopt."

Begin september organiseert Niek Joanknecht een mannenweekend voor 60 mannen in een kasteel in Noord-Frankrijk. Voor de tiende keer laat hij ze dan, in teams van drie, de strijd met elkaar aangaan. "De teamcaptains nodigen wij altijd zelf uit, dat zijn kennissen of vrienden, en zij kiezen dan vervolgens twee teamleden die ze meenemen. De jongens zijn vaak loeifanatiek, ze willen graag winnen."

Bierestafette

Om te winnen, moeten ze in een stuk of vijftien spellen de beste zijn. Omdat dit jaar de jubileumeditie van het mannenweekend is, heeft Niek de meest geliefde spellen uitgekozen. "Naast de triatlon en het touwtrekken, doen we bijvoorbeeld een wijnproeverij waarbij de teams moeten proberen te raden welke druif er in de wijn zit. Dat lukt natuurlijk niemand."

"We doen ook een bierestafette. Dan zitten er twee teams van drie tegenover elkaar, en beginnen de eerste teamleden met het drinken van een glas bier. Als het glas leeg is, is teamlid twee aan de beurt, en dan teamlid drie. Het team dat als eerste in totaal zes glazen bier heeft leeggedronken, wint."

Fles Smirnoff Ice

Het blijft niet alleen bij bier, bij een ander spel moeten alle teamleden een fles Smirnoff Ice zo snel mogelijk leegdrinken. "Dat spel hebben we een paar jaar geleden voor het laatst gespeeld, één van de jongens die altijd meeging kon zo'n fles in tien seconden opdrinken. Het was dus al zeker dat hij zou winnen. Maar in de jubileumeditie hoort het er eigenlijk wel weer bij", zegt Niek.

Thumbnail

Pieter de Jong (links) mocht de prijs van het mannenweekend even vasthouden.

De 33-jarige Pieter de Jong gaat dit jaar voor de zevende keer mee op het weekend. "Het is voor heel veel mensen compleet onbegrijpelijk wat we daar doen", zegt hij. "Het leukste is dat we oude tijden met elkaar herleven, door leuke dingen te doen en samen te drinken."

Nog nooit gewonnen

Zijn team heeft nog nooit gewonnen, maar voor dit jaar heeft hij goede hoop. "We eindigden in de vorige jaren wel altijd ergens bovenaan de lijst. Dit jaar hebben we een nieuw teamlid, die best sportief is en ook nog eens slim. Ik denk dus dat we dit jaar wel zouden kunnen winnen."

"Als we winnen, krijgen we de wisseltrofee. Daarnaast is het een ongelofelijke eer, want je krijgt er wel een bepaald soort respect voor. De mannen die meegaan op het mannenweekend, komen elkaar gedurende het jaar altijd wel een keer tegen, op een verjaardag ofzo, en dan gaat het vrij snel over het weekend. Als je dan kunt zeggen dat je hebt gewonnen, dan bewonderen ze je wel echt."

Spierpijn en brak

Als het niet lukt om te winnen, maakt zijn team altijd nog kans op de originaliteitsprijs. "De teams wordt gevraagd om zich te verkleden, en daar zijn we behoorlijk goed in. We zijn een keer als Super Mario gegaan, en als een pakje sigaretten." Hoe hij dit jaar gaat, wil hij niet zeggen. "Het moet wel een verrassing blijven voor de andere mannen."

Of hij zich ook mannelijker voelt na zo'n weekend? "Ik heb altijd immens veel spierpijn en ben brak, is dat mannelijk? Ik durf wel te zeggen dat testosteron een flinke rol speelt tijdens het mannenweekend. Het is heel competitief, er wordt een hoop over en weer geschreeuwd. Ik denk niet dat vrouwen het leuk zouden vinden om mee te komen met dit weekend."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore