Ga naar de inhoud
Lifestyle

'Ik zou wel gek zijn om meer smaken te verkopen'

Beeld © Wim Laan

De ijssalon van Wim Laan is uitgeroepen tot de beste van Nederland. Opvallend detail: de ijssalon verkoopt al 67 jaar maar één soort ijs. 'Bij ons weet je wat je krijgt.'

Het is weer tijd voor ijsjes! Bij de ijssalon van Wim Laan in Alkmaar hebben al die ijsjes allemaal dezelfde kleur en smaak: vanilleroomijs. "Ik zou wel gek zijn als ik meer soorten zou verkopen."

Het is nou niet direct een ijssoort die alleen in Alkmaar te koop is. En toch verdient de familie van Wim Laan er al vele tientallen jaren hun geld mee. Letterlijk, want voor een bolletje aardbeien- of chocoladeijs kun je bij IJssalon W. Laan niet terecht, alleen voor wat in de omgeving bekend staat als Laanijs. En dat kan met fruit erop, of noga, of chocola… Maar altijd is de basis vanilleroomijs.

"Natuurlijk is niet iedereen enthousiast als ie de zaak binnenloopt en ziet dat we maar één soort ijs verkopen"

"Vroeger zat hier 100 meter verderop een Italiaanse ijssalon. Die verkocht op het hoogtepunt 40 smaken ijs, en dan kwamen er mensen die alsnog die 41ste smaak wilden hebben. Bij ons weet je wat je krijgt: Laanijs."

"Natuurlijk is niet iedereen enthousiast als ie de zaak binnenloopt en ziet dat we maar één soort ijs verkopen. Dan zijn ze verbaasd. Vragen ze: is dit nou een ijssalon? Die mensen probeer ik nieuwsgierig te maken door ze te laten proeven. Een enkeling loopt weg, omdat die zin heeft in een andere smaak. Dat is dan maar zo."

Het begon allemaal al tijdens de oorlog, toen de opa van Wim Laan in Den Helder het recept ontwikkelde en met een ijskarretje door de straten trok. Na de oorlog streek de familie neer in Alkmaar, waar de ijssalon aan de Koorstraat in 1948 werd geopend. Het is een echt familiebedrijf: na opa Laan ging de zaak over op vader, en sinds 12 jaar is hij in handen van de zoon. En met succes.

 

Thumbnail

 

"Onze zaak is een begrip in Alkmaar. Toen ik als 16-jarige jongen in de zaak van mijn vader hielp, kwamen er gezinnen met kinderen in kinderwagens. Die kinderen zie ik nu terug met hun eigen kinderen. Dat is heel bijzonder. En we staan sinds een jaar of vijf in de Lonely Planet. Stonden er ineens Chinezen en Japanners in de zaak die Laanijs wilden hebben. En vorige week werden we uitgeroepen tot de beste ijssalon van Nederland. Dat is toch wel heel bijzonder."

"Het recept? Dat is geheim. Het zit in mijn hoofd en ligt in een kluis"

Wat is er dan zo bijzonder aan dat Laanijs? "Het is romig en heeft een hele lekkere nasmaak. Na één bolletje wil je er nog één. Maar het recept? Dat is geheim. Het zit in mijn hoofd en ligt in een kluis. En nee, ik pas echt helemaal niets aan aan het recept van opa. Waarom zou ik, het is al 67 jaar een succes."

Maar wat nou als een van zijn kinderen de zaak overneemt, en vertelt dat hij of zij ook andere ijssoorten wil gaan verkopen? "Dat zou ik afraden. Mensen komen hier voor het Laanijs, niet voor andere smaken. Ik denk ook dat het een omgekeerd effect zou hebben: als wij meer soorten ijs gaan verkopen, dan vragen mensen zich af waarom het Laanijs ineens niet meer goed genoeg is. Nee hoor, ik heb nooit de aandrang gehad om ook andere smaken te verkopen en ik hoop dat mijn kinderen dat ook niet gaan doen."

Een laatste poging: is er echt helemaal geen manier om er achter te komen wat het geheim is van het Laanijs? "Ik droom er wel eens van dat een groot bedrijf als Ola of McDonald's langskomt. Alles is te koop, maar dan moeten ze wel een flinke zak geld meenemen."

Bron: RTL Nieuws / Marianne Lucieer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore