Nederland

Ook schadevergoeding bij vliegtuigpech

17 september 2015 11:39 Aangepast: 17 september 2015 11:42

Ook als een vlucht wordt geannuleerd vanwege onvoorziene technische problemen hebben passagiers recht op schadevergoeding. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald.

Bij technische pech moet een luchtvaartmaatschappij een vergoeding van 250 tot 600 euro betalen, afhankelijk van de afstand van de vlucht.

Dat hoeft niet als de maatschappij kan aantonen dat de annulering het gevolg is van 'buitengewone' omstandigheden die zelfs niet hadden kunnen worden voorkomen als alle redelijke maatregelen waren getroffen. Ook bij verborgen fabricagefouten, sabotage of terrorisme hoeft geen vergoeding te worden uitgekeerd.

Zaak rond KLM
De zaak ging over een passagier van een KLM-vlucht vanuit Ecuador die met 29 uur vertraging aankwam in Amsterdam. Volgens KLM kwam de vertraging door 'buitengewone omstandigheden': een kapotte brandstofpomp en een defecte hydraulische eenheid die goed waren onderhouden. Het hof ziet dit niet als buitengewoon.

EUClaim, dat passagiers bijstaat bij het krijgen van schadevergoedingen na vertraging, vindt het oordeel van de rechters 'geheel in de lijn der verwachting'. De organisatie stelt vast dat een technisch mankement inherent is aan de bedrijfsvoering van een luchtvaartmaatschappij en daarom dus niet als buitengewone omstandigheid gezien mag worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Easyjet en RyanAir betalen geen vertragingsclaims'

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`