Nederland

'Kinderalimentatie omhoog door uitspraak rechter'

09 oktober 2015 13:19 Aangepast: 09 oktober 2015 15:29
Beeld © ANP

Goed nieuws voor gescheiden moeders met kinderen. Hun ex-partner moet in een aantal gevallen waarschijnlijk meer alimentatie gaan betalen.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde dat wanneer een moeder een kindertoelage krijgt, zoals een kindgebonden budget, haar ex-partner dat niet mag aftrekken van de alimentatie die hij moet betalen.

Het kindgebonden budget en de zogeheten 'alleenstaande ouderkop' is weliswaar bedoeld om de verzorgende ouder – vaak de moeder – te helpen om voor de kinderen te zorgen, maar de ex-man mag dat niet van de alimentatie aftrekken.

Niet de bedoeling
Dat is volgens de Hoge Raad namelijk nooit de bedoeling van de wet geweest. Ouders moeten in de kosten van hun kinderen voorzien, ook als het rijk een handje helpt.

Deze toelagen tellen wel mee bij het inkomen van de moeder. Op die manier speelt het geld wel een rol bij het uitrekenen van het bedrag dat elke ouder moet bijdragen aan de kinderen.

Het gevolg van de uitspraak is dat de alimentatie in veel gevallen moet worden aangepast, omdat die de afgelopen jaren te laag was, zegt familierechtadvocaat Ingrid Vledder. Het gaat daarbij om een 'paar tientjes' tot in sommige gevallen 200 euro netto per maand.

'Heel goed nieuws'
Zij noemt de uitspraak 'heel goed nieuws' voor ouders die alimentatie krijgen. Het gaat volgens haar om ex-partners waarbij de alimentatie is vastgesteld na 1 januari 2013 die in aanmerking komen voor herziening.

Vooral moeders met een laag inkomen die een ex-man hebben die veel verdient, zouden baat hebben bij de uitspraak van de Hoge Raad. De verkeerde toepassing van de regels heeft bij hen geleid tot een veel lagere alimentatie.

`