Nederland

Geldproblemen door dure zorg en vaste lasten

07 december 2015 05:40 Aangepast: 08 december 2015 15:34
Beeld © ANP

Mensen met betalingsproblemen hebben die vooral door hoge vaste lasten en hoge zorgkosten. Lastig, want dat zijn posten waar veel minder makkelijk wat aan te doen is dan overbesteding of het hebben van een slordige administratie.

Dat zegt het instituut voor budgetvoorlichting Nibud in een onderzoek naar de geldzaken van mensen in Nederland. De zorgkosten worden nu veel vaker genoemd als reden voor betalingsproblemen: 22 procent van de mensen met achterstanden schrijft dat toe aan zorgkosten. In 2012 was dat nog maar 10 procent. Ook het aantal mensen dat zegt problemen te hebben door te hoge vaste lasten stijgt: van 15 naar 27 procent.

Grens van de mogelijkheden
Met name mensen met een uitkering zitten aan de grens van hun mogelijkheden, schrijft het Nibud. Driekwart van die mensen hebben moeite om rond te komen. Het aantal huishoudens met ernstige betalingsproblemen blijft min of meer gelijk: één op de vijf huishoudens heeft zulke problemen.

Toch is er een lichtpuntje: over het algemeen gaan mensen tegenwoordig beter om met hun geld. De helft van de huishoudens staat nooit rood. Dat was tien jaar geleden 36 procent. 

 

`