Nederland

Belastingdienst wacht met innen omstreden naheffingen kinderopvangtoeslag

11 januari 2016 16:04 Aangepast: 11 januari 2016 16:18
Archief

De Belastingdienst gaat naheffingen van de kinderopvangtoeslag niet meteen innen. Duizenden ouders kregen vorige week bericht dat ze bedragen variërend van honderden tot maar liefst 11.000 euro aan kinderopvangtoeslag over 2014 moesten terugbetalen.

Volgens de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BoinK) is er sprake van een fout waar ouders niet de dupe van mogen worden.

Via site bezwaar maken
Mensen die een naheffing hebben ontvangen, moeten daar wel via de site van de Belastingdienst bezwaar tegen maken. Dat is voor de dienst de enige manier om erachter te komen om wie het gaat. In overleg met BoinK heeft de Belastingdienst beloofd de omstreden naheffingen niet meteen terug te vorderen.

Ook zullen de bedragen niet worden verrekend met toeslagen of andere bedragen die mensen nu nog krijgen. Een speciaal team van de Belastingdienst gaat de bezwaarschriften behandelen.

Moeilijk informatie bijeen te sprokkelen
Voor ouders die een naheffing hebben gekregen is het niet altijd makkelijk snel de gevraagde informatie bij elkaar te sprokkelen. Ze zijn daarvoor afhankelijk van de kinderopvangorganisatie. De Belastingdienst kijkt of mensen al pro forma bezwaar kunnen maken als het niet lukt om binnen zes weken over de nodige stukken te beschikken.

Veel ouders schrokken zich rot toen vorige week de naheffing op de deurmat viel. BoinK werd platgebeld door ouders die meldden dat de naheffingen totaal niet klopten. Meldingen kwamen uit alle hoeken van het land. Waar het mis is gegaan, is nog niet duidelijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bereken hoeveel jij in 2016 kwijt bent aan kinderopvang
Kinderopvang mogelijk duurder ondanks hogere toeslag

`