Nederland

Telefoon, kleding, cadeaus: ouders betalen steeds meer voor kinderen

09 september 2016 07:14 Aangepast: 30 juli 2017 11:00
Tieners betalen steeds minder zelf

Ouders leren kinderen niet goed met geld omgaan doordat ze steeds meer voor hun puberkinderen betalen. De kosten van een telefoon, een nieuwe spijkerbroek of schoenen en zelfs cadeaus worden door steeds meer ouders betaald.

Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Zij concluderen dat ouders steeds vaker de regie lijken te voeren over de financiën van hun pubers.

Leren omgaan met geld

Het Nibud ziet op alle fronten dat ouders zelf rekeningen betalen, zonder hun kind zelf een budget en de bijbehorende verantwoordelijkheid te geven. Van de bijna 3500 scholieren die deelnamen aan het onderzoek, hoeft 61 procent nooit zelf de rekening voor de mobiele telefoon te betalen; dat doen de ouders. Drie jaar geleden lag dat percentage nog op 54 procent.

Kleding wordt door 56 procent van de ouders volledig betaald, tegen 48 procent in 2013. De meerderheid van de scholieren krijgt dan ook geen kleedgeld, terwijl dat volgens het Nibud juist een goed middel is om te leren omgaan met geld.

"Hoe ouders zelf met geld om gaan is heel bepalend voor het kind. Als ouders zelf bij de dag leven, dan zie je dat kinderen dat ook doen", zegt Gabriella Bettonvilla woordvoerder Nibud tegen RTL Nieuws.

Bijbaantje

Nederlandse scholieren hebben gemiddeld 112 euro per maand te besteden. Naast geld van hun ouders, verdienen ze geld met een bijbaan. Van de scholieren krijgt 88 procent zakgeld, 38 procent kleedgeld en 47 procent heeft een bijbaantje.

Drie jaar geleden hadden de jongeren ze iets meer te besteden, 118 euro. Toen verdienden ze meer met baantjes.

Een doorsnee 12-jarige scholier heeft maandelijks 22 euro te besteden. Een 18-jarige bijna 10 keer zoveel: 206 euro.

Zak- en kleedgeld

Volgens het Nibud doen ouders er beter aan om hun kinderen zak- en kleedgeld te geven en duidelijke afspraken te maken over de besteding daarvan.

Op die manier 'leren kinderen meer dan wanneer hun ouders de geldzaken overnemen'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Jong geleerd, oud gedaan: zo leer je kinderen met geld omgaan

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`