Week van de Hypotheek

Wonen in peperduur Amsterdam of toch maar lekker in de provincie?

28 januari 2017 09:41 Aangepast: 29 juli 2017 02:00
Beeld © Getty

Mensen uit de provincie verklaren ze voor gek: woningzoekenden die de absolute hoofdprijs over hebben voor een bezemkast in de hoofdstad. Maar ook in bijvoorbeeld Rotterdam lachen ze om de absurd hoge prijzen voor woningen in Amsterdam en Utrecht.

Toch zou de 42-jarige Tom van den Outenaar, projectmanager bij een Amsterdams ingenieursbureau, op dit moment niets anders willen. "Het is toch de dominante stad van Nederland hè. Het gemak dat je op de fiets kan springen om even naar de film of een museum te gaan. Alles is in Amsterdam te doen. En ik kom nu eenmaal uit deze regio."

Betondorp

Dat hij daarvoor anderhalf jaar geleden diep in de buidel moest tasten, maakt hem niet uit. Tom kocht een rijtjeshuis in Betondorp ("Nog net binnen de ring!"), 80 vierkante meter, met voor en achtertuin. En zeker dat laatste was een vereiste. Hij betaalde ongeveer 300.000 euro voor zijn droomhuis. Daar komen de kosten van een nieuwe keuken, nieuwe badkamer, nieuwe achtergevel en verbrede dakkapel nog bij.

In deze straat in Amsterdam Betondorp heeft Tom zijn huis gekocht.

Duur? Dit huis levert juist geld op!

Veel geld voor tachtig vierkante meter, horen we mensen uit Venlo en Emmen roepen. Maar Tom heeft bewust gekozen voor een huis dat waardevast is. "Misschien heb ik over een paar jaar wel een gezin en moet ik verhuizen. Ik wil niet het risico lopen dat mijn huis onder water komt te staan."

Onlangs werd het huis naast hem, zo goed als identiek, voor 3,5 ton verkocht. Volgens Tom wordt de prijs opgedreven door de ring A10. "Iedereen wil binnen die ring zitten. Het is puur psychologisch. 500 meter verderop, in Diemen, heb je voor dat geld 25 vierkante meter meer."

Huizenjacht

Toch was ook voor Tom de A10 doorslaggevend. "Ik heb er wel buiten gekeken, in Almere, Purmerend en Haarlem. Ik wilde namelijk ook een garage aan het huis. Ik kon in Almere zelfs vrijstaand wonen. Maar in die steden is er niks aan voor singles. Ik wil niet verpieteren in een huis van 130 vierkante meter."

De stad uit

Mikel Slierendrecht, die werkt als VVE-beheerder, denkt daar toch heel anders over. Na een zeer lastige huizenjacht in Amsterdam, Haarlem en Leiden ("Ik overdrijf niet als ik zeg dat we 75 woningen hebben bezichtigd."), besloten hij en zijn vrouw te gaan wonen in een dorp. Het werd een nieuwbouwwoning in Roelofarendsveen, 110 vierkante meter voor 225.000 euro. Mikel: "Het is anderhalve minuut rijden naar de A4, en ik sta binnen twintig minuten in zowel Amsterdam als Den Haag."

Thumbnail

De nieuwbouwwoning van Mikel en zijn vrouw in Roelofarendsveen, net na oplevering.

Amsterdam eerste keuze

Toch was ook voor Mikel Amsterdam de eerste keuze. Hij moest vaak in de hoofdstad zijn voor zijn werk. Hiervoor woonden ze in Den Haag, en dagelijks op en neer rijden naar Amsterdam was geen pretje. "Maar de vierkantemeterprijzen zijn er veel te hoog. Zelfs in Amsterdam Noord vonden we het te duur. En ook in het centrum van Haarlem en Leiden was het prijzig. Het was het ons gewoonweg niet waard."

Amsterdam duurst, maar onderschat Brabantse steden niet

Stad Vraagprijs per vierkante meter
Amsterdam € 4536
Haarlem € 3124
Utrecht € 2910
Breda € 2586
Eindhoven € 2499
Den Haag € 2297
Nijmegen € 2261
Tilburg € 2106
Rotterdam € 2085
Bron: Woningmarktcijfers december 2016, HuizenZoeker

Voordelen van een dorp

En hoewel Mikel toegeeft dat er misschien niet zo veel te beleven is in een dorp met zo'n 7000 inwoners, genieten hij en zijn vrouw enorm van de rust. "Vroeger gingen we in het weekend de stad uit om rust te zoeken. Het is heerlijk om nu uit die stadse drukte te zijn. En toch wonen we midden in de Randstad."

Mikel raadt dan ook alle woningzoekers aan om eens verder te kijken dan die ring A10. "Het openbaar vervoer in Nederland is echt wel goed geregeld. Het kost je misschien tien minuten extra reistijd, maar het kan je zo veel geld schelen."

Dit artikel is verschenen in het kader van de Week van de Hypotheek, die RTL Z en DFT samen organiseren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`