Nederland

Meeste automobilisten zouden zakken voor theorie-examen

02 september 2015 11:48 Aangepast: 02 september 2015 18:09
Archieffoto Beeld © ANP

Als je er te lang bij stilstaat dan wordt het toch een beetje eng: 78 procent van de automobilisten zou nu zakken voor het theorie-examen. Want wie heeft er bijvoorbeeld voorrang op een rotonde?

ZIE OOK: Benieuwd of jij een voldoende zou halen? Je kan de test van de ANWB nog steeds doen.

Kampioen, het blad van de ANWB, vroeg leden om een online theorie-examen in te vullen. Van de 13.500 mensen die dat deden, zakten er ruim 10.000

Nieuwe regels
Het lastigst blijken de nieuwe verkeersregels. Maar ook over aanwijzingen van een verkeersagent, voorrangsregels op rotondes en de belijning op een 100 kilometerweg blijken veel mensen weinig te weten. En wat er bedoeld wordt met 6-19h op borden die langs de snelweg staan, wist ook zo'n maar 20 procent. 

Een opvallende conclusie is er toch ééntje die vooroordelen bevestigt: van de mannen slaagde 28 procent, van de vrouwen slechts 16 procent. Ouderen scoorden slechter dan jongeren.

Kijk uit voor de Alfa Romeo-rijder
De ANWB vroeg ook aan respondenten in welk type auto ze rijden. En dan blijkt dat bestuurders van een Chevrolet het hoogste slagingspercentage hebben: 29 procent van hen antwoordde genoeg vragen goed. Ook Volkswagen-, Audi-, Skoda- en Volvorijders brachten het er goed van af.

Dat in tegenstelling tot mensen die een Alfa Romeo voor de deur hebben staan: daarvan wist maar 14 procent een voldoende te halen. Kiarijders en bestuurders van een Mercedes-Benz, Daihatsu of Suzuki kunnen zich ook beter nog maar even laten bijspijkeren.

Geen paniek!
Maar er is geen reden tot paniek, vinden verkeersdeskundigen. Zij zeggen in Kampioen dat kennis van de regels niet meteen betekent dat je beter rijdt. En oudere bestuurders - die de regels minder goed kennen - rijden over het algemeen voorzichtiger en hebben meer rijervaring. Een verplicht herexamen is volgens de ANWB dan ook niet nodig, maar af en toe eens de verkeersregels lezen, kan voor niemand kwaad.

Meer op rtlnieuws.nl:
Nooit meer afgeleid: app blokkeert smartphone tijdens het rijden

`