Nederland

'Pufje met zwaar medicijn vaak onterecht voorgeschreven'

04 maart 2016 17:58 Aangepast: 04 maart 2016 19:30
Archieffoto Beeld © ANP

Een medicijn dat veel wordt voorgeschreven aan mensen die de chronische longziekte COPD hebben, kan juist zorgen voor meer gevaar. Daarvoor waarschuwt longarts Frits Franssen van het Maastricht UMC+.

Het medicijn, de zogenoemde inhalatiecorticosteroïden, zijn bedoeld voor mensen die lijden aan astma of een zware vorm van COPD. Maar veel huisartsen en longartsen schrijven ze ook voor aan mensen met lichte COPD, meldt De Volkskrant vandaag.

"Die mensen hebben daar niet veel baat bij, terwijl ze wel last hebben van de bijwerkingen", zegt longarts Frits Franssen tegen RTL Nieuws.

Ontstekingsremmer
Er zijn in Nederland zo'n 400.000 mensen die COPD hebben. Bij hen zijn de luchtwegen vernauwd. Veel patiënten gebruiken een pufje waarmee verschillende medicijnen kunnen worden ingenomen. Vaak worden luchtwegverruimers gebruikt, maar ook de ontstekingsremmende inhalatiecorticosteroïden worden op die manier ingenomen.

Ongeveer 60 tot 70 procent van de patiënten met licht tot matig COPD krijgt ten onrechte inhalatiecorticosteroïden voorgeschreven. En de bijwerkingen daarvan zijn niet mals: "Het medicijn wordt geassocieerd met schimmelinfecties in de mond, blauwe plekken of zelfs meer longontstekingen. Bij sommige mensen ontstaat ook botontkalking."

Meer kans op longontstekingen 
Bovendien neemt de kans op longontstekingen juist toe bij gebruik van inhalatiecorticosteroïden. Patiënten die ze niet gebruiken, hebben ongeveer 13 procent kans op een ontsteking, maar bij mensen die het medicijn gebruiken is die kans 18 procent. 

Artsen beginnen volgens Franssen vaak te makkelijk met het voorschrijven van het zwaardere medicijn. Ze weten wel van de bijwerkingen, maar maken onvoldoende afwegingen. 

Lastig te stoppen
En dat terwijl er weer mee stoppen lastig is: "Patiënten hebben veel klachten, dan is het voor hen lastig te begrijpen dat ze moeten stoppen met een medicijn. Ze zijn bang dat ze weer meer klachten krijgen."

Franssen benadrukt dat inhalatiecorticosteroïden bij astmapatiënten wel van belang zijn. "Mensen die ongecontroleerde astma hebben zijn ervan afhankelijk."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore