Nederland

Chefkok komt met Geitenbokjesdiner: 'Zonde dat veel wordt weggegooid'

27 maart 2017 09:19 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Geiten op een biologische boerderij bij Woudenberg. Beeld © ANP

Met een heus Geitenbokjesdiner vraagt chefkok Joris Bijdendijk van sterrenrestaurant Rijks aandacht voor het vlees van mannetjesgeiten. Nu wordt dit vlees vaak weggegooid of geëxporteerd. "Zonde, want het is haast luxer dan lamsvlees."

Koteletjes, bout, de melk, kaas. De mogelijkheden met geiten en hun vlees zijn 'eindeloos', zegt Bijendijk. Hij vindt het daarom 'heel zonde' dat mannetjesgeiten, de bokken, vaak worden afgedankt en maakt zich hier nu hard voor. 

Voor de melkgeitenhouderij zijn de bokken een hinderlijke bijproduct. Ze geven geen melk en in Nederland is er weinig vraag naar geitenvlees. Een deel van deze dieren gaat op jonge leeftijd op internationaal transport naar Zuid-Europa, waar de vraag naar geitenvlees groter is.

Dubbeldoelgeit

Volgens Stichting Wakker Dier neemt het aantal bokjes dat in Nederland wordt afgemest en geslacht toe. Het slachten gebeurt volgens Wakker Dier onverdoofd. ​Het tegengaan van verspilling van vlees staat binnen de vleesindustrie steeds meer op de agenda.

Zo worden melkkoeien steeds minder vaak vernietigd als ze hun diensten hebben bewezen maar wordt hun vlees gebruikt voor consumptie; zogeheten dubbeldoelkoeien.

Thumbnail

Chefkok Joris Bijdendijk (r) en hoofddirecteur Rijksmuseum Taco Dibbits (l) vieren een feestje in het Rijks. In december werden ze bekroond met een Michelinster. (Foto: ANP)

Chefkok Bijdendijk vindt: "Als je geitenmelk drinkt of de kaas eet, zou je het dier ook moeten eten." Dat is precies de boodschap die Magda Scholte haar klanten meegeeft. Zij houdt samen met haar man op hun biologische boerderij zo'n negentig geiten.

Ze vindt de focus op de bokjes niet helemaal terecht. "Al sinds wij begonnen zijn in 2001 worden onze melkgeiten als ze na zes, zeven jaar uitgemolken zijn, geslacht voor de vleesconsumptie, dubbeldoelgeiten. Dat is beter dan ze vernietigen en het vlees is uitstekend."

Delicatesse

Waar geitenbok in Frankrijk en Italië een delicatesse is, kom je het in Nederland op weinig menukaarten tegen. Aan de smaak kan dat niet liggen, zegt Bijdendijk. "Als je van lamsvlees houdt, kun je ook een groot liefhebber worden van geitenvlees."

Hij noemt de hele situatie tegenstrijdig. "We zitten in Nederland met een enorme vleeshoop aan bokken maar ook kalfjes en leghaantjes. Vlees dat we niet eten, maar ondertussen produceren we wel volop koeien, varkens en geiten. Als we nu eerst opmaken wat we hebben en dan pas bijproduceren is dat beter voor de boeren, dieren en het milieu."

Maar bokjes fokken is volgens Scholte een kostbare aangelegenheid. "Met een groep biologische boeren kijken we nu naar hoe we deze bokjes kunnen fokken voor het vlees, maar dat is een dure aangelegenheid. De dieren moeten dan en buiten opgroeien en biologisch eten."

Vijftig euro per kilo

Ze rekent voor dat een kilo van dat geitenvlees voor consumenten neer zal komen op 50 tot 60 euro 'en dan verdienen wij er geen cent aan'. Aan een volwassen gaat zit ongeveer 15 kilo, aan een bokje maximaal 8. "Ons varken leverde vorig jaar 150 kilo aan vlees op en de slachtkosten zijn voor beide hetzelfde, namelijk zestig euro."

Chefkok Bijdendijk wil naast een terugkerend diner met Pasen, de start van het lammetjesseizoen, ook de site koopeengeit.nl lanceren. Daar kunnen consumenten hun vlees kopen, ook in kleinere hoeveelheden. "En het zou natuurlijk mooi zijn als de supermarkten volgen." 

Geitenvlees in cijfers:

  • Volgens de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) telt Nederland 328.000 melkgeiten.
  • De sector groeit in Nederland enorm snel. In de periode 2000-2016 is het aantal melkgeiten in ons land verdrievoudigd tot 346.000 dieren in 2016. 
  • Jaarlijks worden er 60.000 tot 70.000 bokjes geboren.
  • Het merendeel hiervan gaat als karkas naar Zuid-Europa
  • Nederlanders eten volgens cijfers van de COV ( Centrale Organisatie voor de Vleessector) 33,4 kilo vlees per jaar.
  • 0,7 kilo daarvan is kalfsvlees en overige roodvleessoorten zoals schaap, geit en paard. 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`