Nederland

Fooi geven: wel op het terras, niet bij de kapper

20 maart 2017 15:35 Aangepast: 21 maart 2017 22:31
Beeld © ANP

Het is lente en dat betekent weer lekker veel tijd doorbrengen op een terras. Als je goed bent geholpen, kan je een fooi achterlaten. Maar hoeveel geef je eigenlijk en hoor je zo'n extraatje ook te geven bij de kapper of bij de winkel op de hoek? Kenner op het gebied van goede omgangsvormen Beatrijs Ritsema geeft het antwoord.

"Bij het geven van een fooi is de tevredenheid van de klant het allerbelangrijkste. Dat staat voorop. Je geeft het in Nederland alleen als de service die je hebt ontvangen prettig was. In Amerika is dat anders, daar is het geven van een fooi in een restaurant bijna verplicht."

Maar stel dat je tevreden bent, bijvoorbeeld bij de kapper, die ervoor heeft gezorgd dat je er weer fantastisch uitziet. Geef je de kapper dan een fooi? En zo ja, hoeveel?

"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien. In de één-op-ééndienstverlening tijdens kantooruren is dat onnodig. Een kapper werkt gewoon van 9 tot 5. Dan hoeft het niet. Daarom geef je ook niet een fooi aan iemand die in een winkel werkt."

Waar dan wel?

"Zoals gezegd geef je een fooi in de horeca als je tevreden bent over de service en de kwaliteit. Dus als je ergens goed hebt gegeten, dan geef je wat extra. En een taxichauffeur kun je een fooi geven. Die werkt ook vaak buiten kantooruren. En een kamermeisje in een hotel kun je, als je tevreden bent, een fooi geven."

En als je tevreden bent, hoeveel fooi geef je dan?

"Dat varieert, ergens tussen de 5 en de 10 procent van de rekening. Hoe hoger de rekening, hoe lager het percentage. Wat je niet doet, is 5 of 10 cent geven. Dat is bijna een belediging. Wat wel mag, is een cola bestellen voor 1,90 en dan betalen met 2 euro. Dan kun je prima zeggen dat ze het verschil mogen houden. En een kamermeisje kun je voor je hele verblijf in een hotel tussen de 2 en 5 euro fooi geven voor het schoonmaken van je kamer."

Hoeveel fooi geef je op vakantie? 

1. Frankrijk
Vaak is in Frankrijk de fooi al in de prijs inbegrepen. Als dat niet zo is staat er 'service non compris', en wordt er een fooi van ongeveer 10 procent verwacht.

2. Duitsland
Dit land is vergelijkbaar met Nederland. Fooi wordt gewaardeerd, maar het is niet verplicht. Je kunt het bedrag naar boven afronden of een fooi van 5-10 procent achterlaten

3. Amerika
In de Verenigde Staten leven de bedienden van fooi, omdat de lonen lager zijn. In een restaurant rekenen ze dan ook op fooi. Vaak is het al opgeteld bij de rekening, en anders wordt 15 tot 20 procent verwacht. Dat is een stuk meer dan in de meeste landen, maar het gaat vaak wel direct naar de ober van dienst.

4. Spanje
In Spaanse restaurants laten mensen vaak maar een klein bedrag achter, en anderen geven ongeveer 5 procent fooi. Al wordt 5 procent al als een ruime fooi gezien. 

5. Thailand
In dit Aziatische land zijn fooien eigenlijk niet gebruikelijk, maar door al het toerisme zijn ze eraan gewend geraakt. In restaurants kun je 10 tot 20 Baht geven, wat gelijk staat aan 25 tot 50 eurocent. 

Let op! Niet overal wordt fooi gewaardeerd

In sommige Aziatische landen zien ze fooi als een regelrechte belediging. Vooral in Japan hebben ze er moeite mee, maar ook in landen als Vietnam en Singapore wordt fooi niet gewaardeerd.    

Meer op rtlnieuws.nl:
Minder geld gegeven tijdens Nacht van de Fooi

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`