Economie

'Nederlanders ontevredener op het werk'

01 juni 2017 08:00 Aangepast: 01 juni 2017 11:06
Beeld © Archieffoto ANP

Werknemers zijn de afgelopen tien jaar ontevredener geworden over hun arbeidsomstandigheden. Ze klagen vooral over een gebrek aan zelfstandigheid en vinden ook minder uitdaging in hun werk, blijkt uit onderzoek.

Een ander minpunt dat volgens het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek en TNO het plezier in het werk voor mensen verpest, is dat werknemers steeds minder vaak promotie maakten.

In het onderzoek is gekeken naar drie zijn verbonden met de arbeidsmarkt: de ongelijkheden in werkzekerheid, in loon- en inkomen en in de kwaliteit van arbeidsomstandigheden. 

Kloof tussen hoog- en laagopgeleid

Uit het onderzoek blijkt ook dat de werkzekerheid is afgenomen, door de toename van het aantal flexibele contracten. Het percentage werkenden met een vaste baan is in de periode van 2006 tot 2016 met 10 procentpunt afgenomen, blijkt uit een CBS-rapport over de dynamiek op de arbeidsmarkt.

Laagopgeleiden en jongeren vaakst flexer

Vorig jaar had nog 61 procent van de werkenden een vast contract. Met name laagopgeleiden en jongeren hebben vaak geen vast dienstverband.

De werkgelegenheid is vooral in hoogbetaalde beroepen toegenomen, maar ook in de laagst betaalde beroepen was er meer werkgelegenheid. De middengroep werd daarbij steeds kleiner.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`