EditieNL

'Door mijn migraine stond ik stiekem te braken op het werk'

31 augustus 2016 17:07 Aangepast: 01 september 2016 09:59
Hottie Wiersma

Ruim tweeënhalf miljoen Nederlanders hebben regelmatig last van migraine. Bijna driekwart hiervan voelt zich niet serieus genomen door de mensen om hen heen. "Ik heb het jarenlang verzwegen op mijn werk."

Hottie Wiersma heeft al vanaf haar 17de last van chronische migraine. Inmiddels is ze 43 jaar en kan ze door de pijn en medicatie niet meer werken."Ik denk zeker dat er een taboe rust op migraine", vertelt ze aan Editie NL.

'Alwéér migraine?'

"De migraine heeft een enorme impact op mijn leven. Vooral op mijn werk had ik er veel moeite mee", vertelt Hottie. Ze heeft het jarenlang verborgen gehouden, omdat ze niet wilde dat collega's dachten dat ze zich aanstelde. "Ik hoorde ze weleens praten over een andere collega met migraine. Dan maakten ze opmerkingen zoals: 'Heeft ze nou alwéér migraine?', of: 'Ik heb ook weleens hoofdpijn'. Alsof ze een aansteller was." 

Dat soort uitspraken maakte het voor Hottie nog lastiger om te vertellen over haar eigen migraine. Ze probeerde de aanvallen met behulp van medicatie in bedwang te houden op het werk, maar dit lukte niet altijd. "Ik voel een aanval vaak wel aankomen, maar kan niet aanvoelen hoe zwaar hij wordt. Dus soms stond ik dan ineens stiekem te braken op het toilet."

Stoppen met werken

Hottie heeft haar laatste baan moeten opzeggen vanwege migraine en de bijwerkingen van de medicijnen die ze daarvoor moet slikken. Niet omdat het werk te zwaar was of te stressvol, al was dat wel wat mensen dachten. "Het werk dat ik deed, had zeker wel stressmomenten. Mensen roepen dan al snel: 'O, Hottie is vast zo'n enorme stresskip', terwijl ik heel goed met stress kan omgaan." 

Wat het ook veroorzaakt, Hottie is ervan overtuigd dat migraine niet gewoon hoofdpijn is. "Het is echt een hersenziekte." En daar wil ze begrip voor.  

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`