Nederland

Droomvacature voor jonge werklozen: held van de zee

01 juni 2017 10:00 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © Searanger.org

Het is een enorme kans voor avontuurlijke jonge Nederlanders met zeebenen. In een bootcamp van vijf weken twintig diploma's halen om vervolgens een échte zeeheld te worden. "Het doel is om met onze Sea Rangers de zee te gaan beschermen."

Volgend jaar moet het operationeel zijn. De Sea Ranger Service, een soort burgerwacht op zee. Een project buiten de overheid om. Wietse van der Werf (34) is de oprichter ervan.

Van der Werf is op zoek naar 80 jonge mannen en vrouwen van 18 tot 26 jaar die van een beetje avontuur houden. Zij worden geselecteerd uit een grotere groep, maar voorwaarde is dat zeker twintig van hen langdurig werklozen zijn.

In het voorjaar van 2018 doen ze een paar weken mee aan een intensieve bootcamp. Ze volgen twintig cursussen, en worden begeleid door jonge veteranen van de marine. Het gaat onder meer om duiken, zeilen, EHBO, reddingszwemmen, maritieme motortechniek en marinebiologie. Iedere dag fysieke training, maar ook zijn er theorielessen.

Problemen in beschermde zeegebieden

"In nationale parken heb je Park Rangers die olifanten beschermen. Maar op zee bestaat dat niet, terwijl er 7000 beschermde zeegebieden zijn", zegt Van der Werf tegen RTL Nieuws. "Je ziet de afgelopen jaren dat er problemen zijn in die gebieden. Niemand heeft capaciteit, overheden hebben geen middelen om de zee goed te bewaken en landschap te herstellen."

Als de Sea Rangers op iets illegaals stuiten, bijvoorbeeld op illegale visserij, dan grijpen ze zelf niet in. "Handhaving ligt bij de overheid. Sea Rangers zijn eerder de alerte burgers, die iets signaleren en de politie inschakelen."

Thumbnail

Win-win

Door zijn aanpak kan Van der Werf op veel sympathie rekenen. De Sea Ranger Service wordt gefinancierd door investeringen en steun 'in natura' vanuit het bedrijfsleven. "Dit project is win-win. Het helpt jongeren aan een baan, zorgt voor een veilige en gezonde zee én is kostenefficiënt. Veel partijen die normaal niet meedoen, investeerders, mensen uit het bankwezen, lopen hiervoor warm."

Er wordt volgens Van der Werf 'internationaal over de schouder meegekeken'. "Overheden willen eigenlijk wel wat doen aan illegale visserij, de bescherming van natuurgebieden of zeemansgraven en landschapsrestauratie onder water. Maar dat kost geld, en dat willen de overheden er niet voor vrij maken. Daarom is er voor ons project, dat efficiënt is, wél belangstelling."

Zeilend patrouilleschip

Momenteel hebben ongeveer negentig jongeren zich aangemeld. "Het gaat al hard. De bedoeling is om meer dan 500 jongeren te hebben, zodat we daaruit de beste 80 kunnen selecteren."

Twaalf deelnemers worden uiteindelijk aangenomen als Sea Rangers. Ze gaan een jaar lang werken op een speciaal ontworpen, zeilend patrouilleschip. "Een tweede en derde schip staan ook in de planning de komende jaren", zegt Van der Werf.

Thumbnail

Het schip waarmee wordt gevaren. (Foto: Sea Rangers Service)

Meedoen kost geld

De Sea Ranger Service moet 's werelds eerste internationale maritieme rangerdienst worden. Daarvoor worden nu al gesprekken met overheden gevoerd. De eerste groep gaat op de Noordzee werken. "Bijvoorbeeld bij zeewierboerderijen, windmolenparken en visserijgebieden. Er zijn steeds meer toezichtouders op zee nodig op dit moment en die taak kunnen wij vervullen."

Meedoen aan de bootcamp kost geld, maar uiteindelijk krijgen jongeren er veel voor terug. "De kosten zijn grofweg 1500 tot 2000 euro, het precieze bedrag is nog niet vastgesteld", zegt Van der Werf. De twaalf die overblijven, krijgen en salaris en gaan twee weken op en af werken. "De twintig werkloze jongeren die aan de bootcamp deelnemen, krijgen sowieso baangarantie. Ook als ze niet op ons schip gaan werken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore