Sport

Kiki Bertens loopt binnen op Wimbledon: nu al 334.000 euro verdiend

10 juli 2018 12:32 Aangepast: 10 juli 2018 13:17
Beeld © AFP

Vandaag staat Kiki Bertens in de kwartfinale van Wimbledon. Een on-Nederlands goede prestatie op gras. Bij het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld horen dito prijzengelden.

Met het behalen van de kwartfinale ziet Bertens sowieso al omgerekend 317.500 euro bijgeschreven worden op haar rekening. Niet slecht na vier potjes tennis, waarin ze overigens wel top tien-speelsters Venus Williams en Karolina Pliskova uit het toernooi knikkerde.

En daarmee boekt de huidige nummer twintig van de wereld nu al een wereldprestatie. Het is alweer elf jaar geleden dat er voor het laatst een Nederlander een kwartfinale op Wimbledon speelde. Dat was toen Michaëla Krajicek.

Op naar het miljoen en daar voorbij

Maar het genoemde bedrag is peanuts met wat ze nog kan verdienen als ze doordringt tot de laatste vier. Wint ze vanmiddag van - de op papier niet zo lastige - Julia Goerges, dan gaat ze sowieso met het dubbele naar huis: 635.000 euro.

Een plek in de felbegeerde finale enkelspel levert bijna 1,3 miljoen euro op. De winnaar krijgt uiteindelijk het dubbele. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. In 2007 werd het prijzengeld gelijk getrokken. Eerder kregen mannen meer. Wimbledon was de laatste van de vier grand slams waar dat gebeurde. Veel andere sporten kunnen hier nog een puntje aan zuigen.

Dubbelspel, leuke fooi

Naast de tonnen die Bertens al heeft binnengeslagen, heeft ze ook nog een leuke zakcent verdiend in het dubbelspel. Samen met de Zweedse Johanna Larsson strandde ze in de derde ronde. Samen mogen ze een bedrag van bijna 33.000 euro verdelen. Een mooie 16.500 euro voor Bertens dus, bovenop de 317.500 euro die ze in het enkelspel al verdiende.

Het bedrag dat ze meeneemt uit Londen mag ze optellen bij de vier miljoen euro die ze in haar carrière al aan prijzengeld won. In het tennis wordt precies bijgehouden hoeveel iedere tennisser verdient.

Geen salaris

Tennis klinkt nu als een enorme vetpot en dat is het voor de beste tennissers van de wereld ook. Zo staat Roger Federer nog altijd op de zevende plaats in de lijst van best verdienende sporters. Hij moet het wel vooral hebben van sponsoren.

Omdat tennissers niet in dienst zijn van een club, krijgen ze geen salaris, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voetballers. Wie fulltime professioneel tennist, moet zijn of haar volledige inkomen verdienen met prijzengeld en sponsoren.

Van dat geld moeten de kosten van een coach, het reizen en overnachtingen worden afgetrokken. Er is immers geen club of werkgever die opdraait voor deze kosten. Wie lager staat dan plek 200 op de wereldranglijst, wordt gezien als financieel kwetsbaar. Hun inkomsten zijn klein vergeleken met de kosten om te kunnen tennissen.

Deze tennissers zijn interessante prooien voor goksyndicaten, die wedstrijden proberen te fixen:

`