Geld en Werk

Minder inkomen, meer kosten: ouderen onderschatten pensioengat

11 juli 2018 06:31 Aangepast: 11 juli 2018 22:02
Beeld © Getty

Oudere beleggers hebben een iets te rooskleurig beeld van hun inkomsten en uitgaven. Ruim één op de tien Nederlanders denkt na pensionering een tweede huis te zullen kopen of te investeren in vastgoed om te verhuren. In de praktijk komt daar niets van terecht.

Toekomstig gepensioneerden denken namelijk meer geld te krijgen dan ze daadwerkelijk ontvangen. Daarnaast geven ze meer uit aan levensonderhoud dan gedacht. Dat zegt vermogensbeheerder Schroders, op basis van haar Global Investor Study 2018.

Mensen die de pensioenleeftijd naderen verwachten 38 procent van hun inkomen aan vaste lasten kwijt te zijn, voeding, kleding en huur of hypotheek. Volgens het onderzoek is dat in werkelijkheid 52 procent. 

Lees ook: Dit moet je doen om een jaar eerder met pensioen te gaan

Ook denken bijna-pensionado's dat ze straks 75 procent van hun huidige salaris ontvangen, maar dat blijkt 6 procentpunt minder te zijn. "Het pensioengat blijkt daadwerkelijk te bestaan", zegt Hein Kuijpers van Schroders. "Daarbij speelt een te optimistische inschatting een grote rol." 

Miniatuurvoorbeeld

Verwachtingen en werkelijkheid stemmen niet altijd overeen. (Beeld: RTL Z, bron: Research Plus Ltd/Schroders)

Te weinig geld om te investeren

Voor investeren is dus nauwelijks ruimte. Er blijft waarschijnlijk te weinig over, omdat andere kosten tegenvallen, vermoedt de vermogensbeheerder. 

Overigens blijken gepensioneerden in Nederland relatief best tevreden met hun inkomen. Van de gepensioneerden zegt 60 procent voldoende inkomen te hebben om comfortabel te kunnen leven. Denen zijn met 64 procent nog iets vrolijker. Belgen, daarentegen, zijn sip. Daar zegt 33 procent comfortabel te kunnen leven. 

Onderzoek

Research Plus Ltd deed in opdracht van Schroders in april van dit jaar onderzoek onder ruim 20.000 beleggers uit 30 landen, in alle delen van de wereld. Aan de peiling deden zo'n 800 Nederlanders mee. Beleggers zijn in dit verband mensen die de wens hebben om het komende jaar minstens 10.000 euro te investeren en die de laatste 10 jaar veranderingen in hun beleggingen hebben aangebracht.