Geld en Werk

Mensen zien rekeningen over het hoofd

16 april 2018 06:02 Aangepast: 02 mei 2018 22:33
Archieffoto.

Bij het ene bedrijf krijg je een rekening per e-mail, bij het andere via de post en bij weer een andere organisatie moet je de rekening zelf ergens downloaden. Door al deze verschillende manieren raken veel mensen het overzicht over hun financiële situatie kwijt.

Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een rapport.

Veertig procent van de Nederlanders heeft moeite met het overzicht over hun financiële situatie. Dat komt omdat rekeningen op verschillende manieren binnenkomen, zoals per post of per e-mail, staat in het rapport. Vooral 18 tot 35-jarigen en mensen die niet vaardig zijn in de digitale wereld lopen volgens het Nibud risico.

Die mensen hebben vaker betalingsachterstanden en staan vaker rood dan mensen die hun administratie wel op orde hebben.

Steeds vaker via e-mail

Door automatische incasso's vergeet verder bijna de helft van de Nederlanders abonnementen. Vroeger kwamen de rekeningen daarvoor nog via de gewone post, nu gaat dat veelal via e-mail of komen de mails in een speciale abonnee-omgeving op de website van de aanbieder te staan. Consumenten geven aan belangrijke rekeningen die via de mail komen makkelijker over het hoofd te zien dan papieren rekeningen.

Het Nibud raadt mensen aan altijd meldingen via de mail aan te zetten voor rekeningen. Verder vindt de organisatie dat bedrijven en instellingen rekeningen ook altijd kosteloos per post moeten sturen. Consumenten moeten hun belangrijke documenten op een geordende manier bewaren en rekeningen snel verwerken.

Waarom is sparen zo moeilijk?

 

Een gezond spaarpotje om de onverwachte klappen op te vangen. Dat heeft elk huishouden eigenlijk nodig, vindt het NIBUD.
`