EditieNL

Oneerlijke start: jongens krijgen gemiddeld twee euro meer zakgeld dan meisjes

13 maart 2018 11:46 Aangepast: 09 april 2018 18:30
Jongens krijgen gemiddeld 2 euro meer zakgeld dan meisjes. Beeld © iStock

Het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen begint al op jonge leeftijd. Jongens krijgen meer zakgeld dan meisjes én dat in 2018. "Verbazingwekkend", vinden deskundigen.

Kinderen tussen de 10 en 12 jaar krijgen per maand gemiddeld 18,56  euro digitaal zakgeld. Dat blijkt uit onderzoek van financiële dienstverlener Deloitte. Jongens krijgen gemiddeld 19,20 euro in hun spaarkvarken; meisjes 17,94 euro. Een verschil van bijna 2 euro dus.

Als kinderen hun zakgeld contant krijgen, wordt het verschil groter. Jongens krijgen maandelijks 14,97 euro. Meisjes 'slechts' 12,16 euro. Opvallend. Want op zo'n jonge leeftijd hebben jongens niet meer geld nodig dan meisjes. 

Verbazingwekkend

Hoe komt het dat jongens meer worden verwend? Onderzocht is het nog nooit, laat het Nibud weten.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen, die strijdt voor gelijke lonen tussen mannen en vrouwen, is verbaasd over het verschil. "Ik snap niet dat er al zo'n verschil tussen het zakgeld van jongens en meisjes zit", zegt de PvdA'er.

Onderzoek naar zakgeld

  • Kinderen tussen de 10 en 12 jaar krijgen 18,56  euro per maand digitaal zakgeld. 
  • Jongens krijgen 19,20. Meisjes gemiddeld 17,84 euro.
  • Kinderen tussen de 10 en 12 jaar die contant hun zakgeld krijgen, krijgen gemiddeld 13,60 euro.
  • Ook bij contant geld krijgen jongens meer: 14,97 euro. Meisjes: 12,16 euro.
  • 56 procent van de kinderen tussen de 10 en 12 jaar heeft al een eigen pinpas bij hun bankrekening.
  • Kinderen met een pinpas geven meer uit dan kinderen die geen eigen pinpas hebben: 12,30 tegenover 8,25 euro.

Bron: Deloitte

Minder vaak hun zin

Ploumen zegt verder: "Op latere leeftijd zie je dat er tussen mannen en vrouwen een loonkloof van 16 procent ontstaat. We dachten dat dat onder meer kwam omdat vrouwen slechter onderhandelen. Dat blijkt niet zo te zijn. Vrouwen onderhandelen ook, maar krijgen minder vaak hun zin."

Ploumen vervolgt: "De persoon waarmee onderhandeld wordt, speelt ook een belangrijke rol. Die denkt: ik hoef minder te geven aan een vrouw. Blijkbaar begint dat al op jonge leeftijd aangezien meisjes minder zakgeld krijgen dan jongens."

Aangetast in hun ego

Ook financieel deskundige Annemarie van Gaal had dit verschil in zakgeld tussen jongens en meisjes niet verwacht. "Ik zou eerder denken dat meisjes meer geld nodig hebben dan jongens. Bijvoorbeeld voor make-up en kleding." Van Gaal denkt dat jongens vasthoudender zijn als het gaat om onderhandelen. "Jongens voelen zich eerder in hun ego aangetast als ze een euro minder krijgen dan een vriendje."

Goed is het verschil tussen jongens en meisjes niet, vinden zowel Ploumen als Van Gaal. De oplossing? "Ouders moeten hier veel alerter op zijn", vindt Van Gaal.

En er is ook een taak voor scholen weggelegd, vindt Ploumen. "Scholen moeten kinderen vertrouwd maken met geld. En al op jonge leeftijd beginnen om jongens en meisjes bewust te maken van hun financiële positie."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

`