Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 mei 2018 07:47

'Zijslapers hebben vaker hartritmestoornissen'

Mensen die op hun zij slapen hebben vaker last van hartritmestoornissen. "Het is een nieuw inzicht, maar het is nog te vroeg om te adviseren niet meer op je zij te slapen", stellen cardiologen.

Dertig procent van de mensen die aan het onderzoek meededen sliepen op hun linker- of rechterzij wanneer hartritmestoornissen zich voordeden. Afwijkende hartritmestoornissen doen zich veel minder vaak voor bij mensen die op hun rug of buik slapen: 19 procent van de buik- en rugslapers gaf aan last te hebben van een ritmestoornis.

Dat blijkt uit een studie van Franse en Nederlandse cardiologen, waarover de Telegraaf schrijft. Het onderzoek werd gedaan onder 500 patiënten.  

Verklaring

Door de zijligging ontstaan er volgens de onderzoekers trekkrachten aan de hartspier. Die zijn mogelijk de verklaring voor de ritmestoornissen. Hartritmestoornissen zijn de meest voorkomende hartklachten. De stoornissen kunnen allerlei klachten veroorzaken, zoals kortademigheid of hartkloppingen.

Cardioloog Lukas Dekker van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kwam de ontdekking op het spoor nadat hem opviel dat op de site hart.volgers.org zijslapers opvallend vaak melding maken van hartritmestoornissen. Samen met Franse cardiologen kwam hij tot dit nieuwe inzicht. "Er moet nog veel meer onderzoek gedaan worden. Het is nu nog te vroeg om mensen te adviseren niet meer op hun zij te gaan slapen stelt hij", zegt Dekker in De Telegraaf. 

Er is nog nooit wetenschappelijk onderzocht wat de voorkeurshouding is van slapers. Iedere houding heeft zijn voor- en nadelen.  

Dit moet je eten voor een goede nachtrust:

Wat je in de uren ovorafgaand aan je slaap naar binnen werkt, bepaalt in hoge mate hoe goed je slaapt. Hier een top 10 van voedsel voor de fijnste dromen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws