Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

02 mei 2017 08:40

Wil je gezonder leven? Zet dan foto's van je eten op Instagram

Plaats jij altijd foto's van je gebakken ei en broodje kaas op Instagram? Vooral blijven doen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wie foto's van zijn eten op Instagram plaatst, zich makkelijker aan een gezond dieet houdt. Maar er zijn kanttekeningen.

De Universiteit van Washington volgde zestien mensen die Instagram als een voedseldagboek gebruikten, en dus van iedere maaltijd een foto plaatsten op het medium. Die gaven aan dat gezond eten leuker werd omdat ze door hun volgers werden gesteund. Ook konden ze zichzelf makkelijker tot de orde roepen als ze zin hadden in ongezond eten.

Goed voorbeeld

Hoogleraar interne geneeskunde Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC (Centrum Gezond Gewicht) zegt dat er enerzijds voordelen zitten aan het Instagrammen van je eten. "Mensen laten zich op deze manier steunen door anderen, dat kan gezond leven makkelijker maken. Tegelijkertijd stellen deze mensen door zelf enthousiast gezonde recepten te delen een voorbeeld voor hun volgers. Zo zullen zij misschien ook makkelijker gezond eten."

Anderzijds is obsessief bezig zijn met voeding ook niet gezond. Gezondsheidseffecten zul je in dit onderzoek sowieso niet snel zien: volgens Van Rossum is de onderzoeksgroep met 16 deelnemers erg klein en zou het interessanter zijn geweest om het effect op de duizenden volgers te meten.

Inspirerende recepten

Leonie ter Veld van de website gewoonwateenstudentjesavondseet.nl merkt veel van de voordelen die Van Rossum beschrijft. Voor haar blog schrijft ze over wat ze 's avonds eet, en zo'n vier keer in de week plaatst ze foto's van haar avondeten op Instagram. "Mensen vinden het heel inspirerend", zegt ze. "Ik krijg altijd veel reacties op mijn foto's, en dat maakt het soms wel makkelijker om zelf lekker te koken."

Ze begon ooit met het fotograferen van haar eten omdat ze het leuk vond om een maaltijd er zo mooi mogelijk uit te laten zien. "Ik deed er vaak m'n best op. En dan vond ik het zonde dat als ik het opat, het weg was. Dus maakte ik er een foto van. En ja, als je dan een foto hebt, dan deel je die natuurlijk gemakkelijk."

Obsessief

Ondertussen is haar omgeving er zo aan gewend geraakt dat ze foto's van haar eten plaatst, dat sommige mensen beledigd zijn als ze een keer geen foto maakt. "Als ik bij mijn ouders eet dan kijkt mijn vader wel gek op als ik het niet op Instagram zet. Hij vraagt dan of het niet gefotografeerd moet worden."

Leonie denkt niet dat ze obsessief bezig is met Instagram. "Ik denk wel dat er iets mis is als je alleen maar gezonde dingen eet om ze dan op Instagram te zetten. Dan gaat het mis. Je moet het delen omdat je het leuk vindt om te delen, niet omdat je zo graag wil laten zien dat je gezond eet."

Gevaarlijk eetgedrag

Van Rossum denkt ook dat obsessief je eten delen op sociale media gevaren met zich meebrengt. "Bij dit onderzoek, waar de 16 geïnterviewden al hun maaltijden op Instagram zetten, telden sommigen dagelijks hun calorieën en waren erg lijngericht bezig met voeding."

"Maar de grootste kans om een gezond voedingspatroon levenslang vol te houden is door gezonde voeding zo in je leven in te bouwen dat je er op de automatische piloot voor kiest", zegt Van Rossum. "Het is helemaal niet slecht om af en toe dat stukje slagroomtaart te eten op een verjaardag. Dat hoort bij het leven en bij een gezonde relatie met voeding."

Meer op rtlnieuws.nl:
Je eten smaakt beter als er een foto van op Instagram staat (echt)

Topnieuws