We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 februari 2017 07:16

Vragen om second opinion loont: veel patiënten krijgen ander advies

Vragen om second opinion loont: veel patiënten krijgen ander advies

Veel patiënten durven geen second opinion bij een andere arts aan te vragen als zij twijfelen aan de eerste diagnose. Maar het is raadzaam om dat wel te doen, blijkt uit cijfers van Patiëntenfederatie Nederland.

Die deed onderzoek onder ruim 2300 mensen die in 2015 of 2016 een second opinion vroegen of hadden willen vragen. Het zijn patiënten met onder meer chronische en levensbedreigende ziektes.

Enkele uitkomsten van het onderzoek:

  • De helft van de patiënten die bij een andere arts een second opinion vraagt, krijgt van die dokter een ander behandeladvies. 
  • Maar lang niet alle patiënten durven een tweede mening te vragen. Een op de vijf die een second opinion wil, durft dat niet tegen de eigen arts te zeggen. 
  • Mensen die het wel met de dokter bespreken, geven in een kwart van de gevallen aan dat ze na dat gesprek geen behoefte meer hadden aan een tweede mening.

ZIE OOK: Weg met taboe: 'Zonder second opinion was ik nu dood geweest'

Directeur Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie zegt dat het onderzoek aantoont dat patiënten die twijfelen aan de dokter of aan de behandeling altijd moeten vragen een tweede dokter te laten meekijken. "Het zegt wel iets als in de helft van de gevallen een ander advies wordt gegeven.''

Topnieuws