Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

28 maart 2017 13:09

Veel mensen krijgen onterecht medicijnen voor te hoge bloeddruk

Veel mensen krijgen medicijnen voor een te hoge bloeddruk, terwijl ze die eigenlijk niet nodig hebben. Om dat te voorkomen zouden artsen de bloeddruk op een andere manier moeten meten, zeggen onderzoekers.

Het bloeddrukonderzoek zou ongeveer dertig minuten moeten duren. Anders zou de uitslag - bijvoorbeeld door zenuwen bij de patiënt - wel eens te hoog kunnen uitvallen. Dat verschijnsel wordt ook wel het wittejassensyndroom genoemd.

De ideale periode voor bloeddrukmeting is 24 uur, maar dat is te prijzig en erg gebruiksonvriendelijk, zeggen onderzoekers Sylvia Buis en Michiel Bos, beiden huisarts in Rotterdam. De geautomatiseerde bloeddrukmeters die een halfuur meten, komen dicht bij de betrouwbaarheid van de 24-uursmeting. 

Angst verdwijnt

Volgens de onderzoekers is de 30-minuten bloeddrukmeting eenvoudig: de patiënt wordt aangesloten op het meetinstrument en gedurende dertig minuten alleen gelaten. Daardoor wordt de angst voor de witte jas weggenomen. Na een halfuur kijkt de huisarts naar het gemiddelde van de zes meetmomenten.

De 30-minuten bloeddrukmeting is niet nieuw, maar de werking in de praktijk werd tot nu toe nooit onderzocht. Inmiddels geldt de methode als de standaard in het Rotterdamse gezondheidscentrum waar Buis en Bos werken. Het voorschrijven van nieuwe medicatie of het verhogen van dosering voor patiënten met een te hoge bloeddruk is bij ongeveer een helft van de gevallen afgenomen, zegt Buis in een toelichting. Het onderzoek, dat plaatsvond onder meer dan 200 patiënten, is gepubliceerd in The Annals of Family Medicine​.

Hoge kosten

De kosten van het project zijn wel aan de hoge kant. De artsen moeten nog in gesprek met de zorgverzekeraars of zij de kosten ervan willen vergoeden.

Topnieuws