We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 september 2016 21:10

Vanja (14) lag vier maanden in coma: 'Nu is ze weer een lekkere puber'

Wie de foto's van anderhalf jaar geleden ziet, kan zich bijna niet voorstellen dat het nu zo goed gaat met Vanja (14). De jonge puber werd op weg naar school aangereden en lag vier maanden in coma. Na intensieve therapie kan ze bijna alles weer.

Toen Vanja uit coma kwam, kon ze alleen maar staren. "Ze moest alles weer leren. Was weer baby, dreumes, peuter, kleuter...", omschrijft haar moeder het proces dat Vanja heeft moeten doorlopen. "Maar nu is ze weer een lekkere puber."

Drie weken op intensive care

Vanja was 13 toen ze werd aangereden. De zon scheen in haar ogen en ze zag de auto die aankwam niet. Die auto reed te hard, omdat de bestuurder te laat was voor zijn werk. Vanja raakte zwaargewond en lag drie weken op de intensive care. In totaal lag ze zo'n vier maanden in coma.

Om alles weer te leren, kreeg de tiener vroeg-intensieve neurorevalidatie. 14 weken lang, 2,5 uur per dag. Fysiotherapie, ergotherapie, logopedie, zwemmen... "Ik heb weer leren praten, lopen, rennen, lezen, spelletjes spelen, eigenlijk alles weer. Dingen die ik leuk vind maar waarvan ik niet wist of ik ze ooit nog zou kunnen. De therapie heeft me daar zeker bij geholpen. En mijn eigen inzet ook. Ik ging er echt voor om weer beter te worden."

Weer naar school

De problemen zijn nog niet helemaal over. Vanja's been gaat soms ineens trillen, haar geheugen laat haar nog wel eens in de steek en ze kan minder goed tegen prikkels. Maar ze gaat weer naar school en volgt nog therapie.

Haar ouders kochten een huis waarvan de schuur zou kunnen worden omgebouwd tot aanleunwoning, zodat Vanja daar later zou kunnen gaan wonen. Maar dat ziet de puber niet zitten, laat ze haar moeder tijdens het interview met RTL Nieuws met een grote grijs op haar gezicht weten. "Ik weet eigenlijk niet of ik dat wel wil, ik wil liever op mezelf wonen. Daar ga ik voor."

Bekijk de reportage met Vanja uit onze uitzending:

Meer op rtlnieuws.nl:
Jonge comapatiënt heeft goede toekomst na speciale behandeling

Topnieuws