Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 juni 2017 13:09

Uren na bijna-verdrinking alsnog doodgaan: het gebeurt, al komt het weinig voor

Ineens is er in Amerikaanse media veel aandacht voor 'late verdrinking', kinderen die uren na het zwemmen alsnog overlijden. Je kunt erger voorkomen als je de symptomen herkent, al komt het in Nederland niet vaak voor, zegt anesthesioloog en verdrinkingsdeskundige Joost Bierens.

Een vader in de Amerikaanse staat Colorado redde deze week het leven van zijn zoon. De 2-jarige Gio klaagde over hoofdpijn na het zwemmen en kreeg daar al snel koorts bij. Hij had wat water binnengekregen tijdens het zwemmen.

'Onbekend gevaar'

Toen vader Garon Vega op internet ging zoeken naar wat er met zijn zoon aan de hand kon zijn, stuitte hij op het tragische nieuwsbericht van vorige week over Frankie, een 4-jarige kleuter uit Texas. Die was, een week na het zwemmen, op vakantie plotseling gestopt met ademhalen en had de dagen ervoor last van iets dat leek op buikgriep. Hij moest overgeven en had diarree. Na zijn dood zag de arts dat zijn longen vol vocht zaten. Zijn familie besloot andere ouders online te waarschuwen voor dit onbekende gevaar.

Expert Joost Bierens zegt dat over verdrinking veel fabeltjes de ronde doen. "Het is in mijn optiek absoluut onmogelijk om het dood door verdrinking te noemen als iemand, twee weken na een slok water, thuis komt te overlijden."

Complicatie aan de longen

Late verdrinking, eigenlijk een complicatie aan de longen, kan gebeuren tot zes uur nadat iemand uit het water is gehaald. Vaak zijn jonge kinderen slachtoffer. Even kopje onder kan genoeg zijn.

Het begint vaak met je niet lekker voelen, hoesten, pijn bij het ademhalen en benauwdheid, zegt Bierens. "Het zijn symptomen die geleidelijk aan erger worden. Uiteindelijk kan er zelfs schuim uit de mond komen. Het kan dus geen kwaad om een kind dat onder water verdwenen is en er snel werd uitgehaald, de eerste uren goed in de gaten te houden en eventueel 's nachts nog eens te gaan kijken. Na zes tot acht uur is het gevaar geweken."

Niet genoeg zuurstof

Mensen die dit overkomt, hebben water ingeademd. De overgang van de longen naar de bloedbaan is beschadigd en hierdoor krijgen ze niet genoeg zuurstof binnen. Soms moeten die patiënten behandeld worden met extra zuurstof, soms moeten ze aan de beademingsmachine of zelfs aan de hart- en longmachine. Het kan ze uiteindelijk fataal worden.

Bierens stelt ouders gerust: het gaat maar om een kleine groep drenkelingen die dit overkomt. "Mensen of kinderen die probleemloos zijn gered en zich daarna weer snel de oude voelen, lopen weinig risico. De problemen met vocht in de longen treden vaker op bij drenkelingen die al meteen klachten hebben of gereanimeerd zijn. Dus als de situatie zodanig was, dat het slachtoffer met een ambulance naar het ziekenhuis moest."

Nederland relatief veilig

Een tweede reden tot geruststelling: in Nederland komt verdrinking weinig voor, en dus ook de late verdrinking, zegt Bierens. "We zijn een relatief veilig land. We hebben veel water, maar heel veel mensen kunnen zwemmen, bijna iedereen. Daarnaast zit het in ons systeem om goed op te letten, zeker als kinderen in de buurt van water zijn."

Topnieuws