Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 mei 2016 16:42

Taboe op postnatale depressie? 'Vrouwen krijgen een stempel'

Je bent bang dat je je kind van de trap wilt gooien, of wilt zelf voor een trein springen. Je hebt onverklaarbare angsten, paniekaanvallen. Dit zijn slechts enkele symptomen van een postnatale depressie. Eén op de tien moeders krijgt het, maar volgens deskundige Eileen Engels wordt het lang niet altijd herkend.

Het is vrij normaal voor pasbevallen vrouwen om de babyblues te krijgen. Een groot deel van de moeders krijgt last van deze zogeheten kraamtranen. "Dan gaat het om huilbuien die een pasbevallen vrouw krijgt op de derde of vierde dag."

Maanden na geboorte

Een postnatale depressie (PND), of eigenlijk postpartum depressie, is heftiger. Een vrouw kan dagen tot maanden na de geboorte in een diepe depressie raken. Het geven van borstvoeding kan dat uitstellen, maar ook daarna kan een vrouw er last van krijgen, zegt Engels, verpleegkundige en therapeut.

"Een postnatale depressie wordt niet voldoende herkend. Vrouwen botsen nog te vaak tegen een muur op als zij na de geboorte met klachten bij de huisarts komen. Als ik een intakegesprek heb, ben ik daar een uur mee bezig. Een huisarts heeft 5 minuten. Die heeft niet genoeg tijd om door te vragen."

Burnout of ADHD

Engels, die zich al 36 jaar bezighoudt met pnd, kan zich daar boos om maken. "Ik ben het zo zat dat vrouwen een stempel krijgen. Dat ze horen: je bent niet goed bij je hoofd, je hebt een burnout, of ADHD. Of ze horen: je bent net moeder, dat hoort allemaal bij de vermoeidheid."

Hoewel een deel van de vrouwen een lichte vorm krijgt van PND, zijn er ook vrouwen met een heel heftige vorm. Mogelijke symptomen: somberheid, schuldgevoelens, concentratieverlies, pijn in spieren, gewrichten en het hoofd, paniekaanvallen.

Kind wat aandoen

En dan de onverklaarbare angsten en radeloosheid. "Dan heeft een vrouw een kind en denkt ze: is dit het? Ze wordt bang om alleen te zijn, bang om nare beelden op televisie te zien, bang dat al die problemen nooit meer weggaan", zegt Engels. 

Misschien wel het ergste: de angst om het kind wat aan te doen. "Gedachten als: Ik heb een mes in mijn hand, ik kan het de keel doorsnijden; ik sta bovenaan de trap, ik gooi het naar beneden. Ook kan een vrouw met pnd denken over zelfdoding, dat hun man en kind beter af is zonder haar."

Pure pech

In haar lange carrière heeft ze meegemaakt dat drie cliënten zelfmoord pleegden, maar ze kan wel verzekeren dat een vrouw met PND haar pasgeboren kind niet snel wat aandoet. "Het staat er haaks op, maar veel van deze vrouwen zijn juist ook overbezorgd om hun kind. Die vreselijke gedachten overwegen ze niet echt."

Waarom de ene vrouw er last van krijgt en de andere niet, is nog altijd niet bekend. "Iedere vrouw kan het krijgen, ook een vrouw die een hele goede zwangerschap had en eerder nooit gevoelig was voor depressies. Wel hangt het mogelijk samen met een hele snelle of juist hele heftige bevalling. Het kan echt pure pech zijn."

Mannen zijn kanjers

Uit schaamte en schuldgevoel kan het heel moeilijk zijn om voor deze problemen uit te komen. Dat is wel de eerste stap, zegt Engels, met hulp van de omgeving. Ze heeft niet alleen veel respect voor vrouwen die het meemaken, maar ook voor hun partners. "Nederlandse mannen zijn kanjers, zij vangen dit echt op. Ik maak zelden mee dat een stel hierdoor uit elkaar gaat. Daar heb ik grote waardering voor."

Als vrouwen niet worden geholpen, kunnen ze daar de rest van hun leven last van houden. "Het zijn echt niet alleen jonge moeders, maar ook vrouwen van in de 40 of 50 die al jaren lang met een postnatale depressie rondlopen."

Engels hoopt dat er meer erkenning komt voor postnatale depressie en de vrouwen die er mee te maken krijgen. Daarvoor werkt ze onder andere aan een documentaire met filmmaker Anne-Marieke Graafmans. "Als er alleen al over postnatale depressies wordt gediscussieerd, bereiken we daar al iets mee. Ik heb het zelf ook gehad. Je gunt het geen enkele vrouw."

Meer op rtlnieuws.nl:

Miranda had een postnatale depressie: 'Ik dacht 24 uur per dag dat ik gek was'

Topnieuws