We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

10 januari 2017 02:11

'Roken kost wereldeconomie 944 miljard per jaar'

Roken brengt u én de wereldeconomie ernstige schade toe. Uit nieuw onderzoek blijkt dat roken de economie een schadepost van ruim 900 miljard euro per jaar oplevert.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Amerikaanse National Cancer Institute brachten de kosten in kaart. De hoge kosten worden veroorzaakt door zorgkosten en verloren productiviteit.

Volgens het onderzoek wegen de kosten van roken niet op tegen de belastingopbrengsten. Die opbrengsten worden geschat op 269 miljard dollar in 2013 en 2014.

Veel meer sterfgevallen

Ook het aantal sterfgevallen door roken zal de komende jaren vermoedelijk blijven stijgen. De onderzoekers verwachten in 2030 zo'n 8 miljoen doden per jaar door roken. Dat zijn er 2 miljoen meer dan nu. 

Volgens experts is roken de grootste vermijdbare doodsoorzaak op aarde. Regeringen krijgen in het rapport dan ook een tik op de vingers: Zij zouden in veel gevallen te weinig doen om het aantal rokers terug te dringen.

Topnieuws