Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 februari 2018 07:42

Ook huis- en tandartsen doen aangifte tegen tabaksfabrikanten

Het verzet tegen de tabaksindustrie wordt steeds uitgebreider. Ook huis- en tandartsen scharen zich achter de aangifte van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksfabrikanten, in navolging van diverse ziekenhuizen.

"Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland. Als huisartsen willen we bijdragen aan een gezonde samenleving en daarom steunen we deze aangifte", zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Jaarlijks 20.000 doden

De huisartsen zeggen dagelijks te maken te hebben met mensen met een rookverslaving. De klachten variëren van hoesten, tot maagklachten tot niet zwanger kunnen raken. Roken kan onder meer leiden tot een hartinfarct, darmkanker, blaaskanker en longkanker. Per jaar sterven ongeveer 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken.

Behalve het NHG doen ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, vereniging van organisaties voor eerstelijnszorg, mee. 

Mond- en keelkanker

Ook tandartsen zien dagelijks de gevolgen van roken, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT). "Het is slecht voor je tandvlees, maar kan ook leiden tot mond- en keelkanker."

Strafrechtadvocate Ficq deed in 2016 namens een aantal maatschappelijke organisaties en patiënten aangifte tegen de tabaksindustrie. Onlangs sloten onder meer kinderartsen, verslavingszorg en medische centra zich aan bij de aangifte. En ook bijna 5000 sociaal geneeskundigen lieten vandaag weten de aangifte te steunen.

 

Roken in Nederland:

Volgens het CBS en het Trimbos-instituut loopt het aantal rokers in Nederland terug. Zo'n vijftien jaar geleden rookte 10 procent van de Nederlanders iedere dag minstens 20 sigaretten, nu is dat 4 procent. Ook het aantal matige rokers is flink gedaald: van 18 naar 14 procent. Het percentage niet-dagelijkse rokers is al jaren gelijk: 5 tot 6 procent.

Roken op kantoor en in de trein, in 2003 kon het nog

Het is bijna niet meer voor te stellen: roken op je werkplek. In 2004 werd het verboden.

Relatief vaak kanker

Rokers overlijden relatief vaak aan kanker, en dan vooral longkanker. Maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten komen bij rokers vaker voor. Naar schatting 11 procent van de zware rokers overleed voor zijn 65ste aan kanker (bij 5 procent was dat longkanker) en 5 procent aan een hart- of vaatziekte. Van de mensen die nooit gerookt hadden, overleed 3 procent voor zijn 65ste aan kanker en 1 procent aan een hart- of vaatziekte.

Roken is een belangrijke doodsoorzaak voor mensen onder de 80. Uit het onderzoek blijkt dat de afgelopen jaren vier op de tien sterfgevallen van mensen onder de 80 in Nederland zijn veroorzaakt door tabak.

Drie tips om te stoppen met roken:

Voor het eerst zijn er keiharde cijfers: één op de vier zware rokers overlijdt voor zijn 65ste.
Topnieuws