Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 mei 2016 17:38

Miranda had een postnatale depressie: 'Ik dacht 24 uur per dag dat ik gek was'

Na een heftige zwangerschap waarin ze haar ex waarmee ze een moeizame relatie had verliet en een bevalling via een spoedkeizersnee, kreeg Miranda de Waal (33) na de geboorte van haar zoontje ook nog een postnatale depressie. "Een klein stemmetje zei: het ligt niet aan jou. Dat was mijn houvast."

Miranda kreeg haar zoontje begin 2010. De eerste weken leek er niets aan de hand, maar als een donderslag bij heldere hemel sloeg dat om. "Ik had kraamvisite gehad, ging op de bank zitten en kreeg ineens lichamelijke stress. Ik werd angstig, draaierig en gilde om mijn moeder."

"Mijn huisarts zei: elke vrouw heeft veel emoties rond de geboorte. Hij wilde antidepressiva voorschrijven"

Niet meer alleen zijn

De klachten werden daarna erger. "Ik durfde niet meer naar buiten, ik ging mijn sociale contacten mijden, kreeg hartkloppingen en hyperventilatie. Ik was bang om mijn zoontje te verzorgen, was bang dat ik het fout deed. Ik durfde niet meer alleen te zijn."

Ze heeft nooit gedacht dat ze haar baby wat aan zou doen. "Dat geluk heb ik gehad, want het lijkt me afgrijselijk als een moeder dat meemaakt. Wel moest mijn moeder bij me in de buurt blijven. Dat klinkt nu heel basaal, maar dat was toen heel heftig."

Dwangmatige gedachten

Miranda dacht dat ze gek werd, en dat was ook het enige wat nog door haar hoofd ging, 24 uur per dag. "Het malen hield nooit op. Het was heel dwangmatig. Ik dacht: er is iets goed mis en dit is niks voor mij. Het is lichamelijk."

Ze ging naar haar huisarts. "Mijn huisarts is heel lief, maar hij zei: elke vrouw heeft veel emoties rond de geboorte. Hij wilde antidepressiva voorschrijven, maar dat zag ik helemaal niet zitten."

Klachten bleven

In de maanden daarna zwakten haar klachten een beetje af. Ze gingen niet weg. "Ik heb in mijn eentje de hele wereld rondgereisd en ineens durfde ik niks meer. Ik wist dat het niet klopte en ik aan de bel moest trekken."

Miranda kwam terecht bij therapeut Eileen Engels. Zij is ervan overtuigd dat een postnatale depressie ligt aan het plotseling wegvallen van het hormoon progesteron dat tijdens de zwangerschap wordt opgebouwd. Door dat na de bevalling toe te dienen en langzaam af te bouwen zouden klachten worden verholpen.

Moeizame relatie met vriend

"Ik kreeg hormoonsupplementen en al vrij snel nam de angst af", zegt Miranda. "Ik begon fitter te worden. Daarna begint het echte herstel pas, want je vertrouwen in jezelf en je lichaam is helemaal weg. Dat moet je terugkrijgen. Ik ben nu mijn oude ik, maar ik heb nog steeds wel eens last van dat gebrek aan vertrouwen."

"Ik dacht als ik nu niet weg ga, zal ook mijn kind last hebben. Het is een hele knauw die je krijgt" 

Na zes maanden behandeling durfde ze ook haar moeizame relatie met de vader van haar zoontje te verwerken. Ze verliet haar ex toen ze zeven maanden zwanger was. "Ik dacht als ik nu niet weg ga, zal ook mijn kind later last hebben." Miranda trok in bij haar ouders. 

Taboe op postnatale depressie

"Het is een hele knauw die je krijgt. Ik geloof niet dat ik daardoor een postnatale depressie kreeg, want vrouwen die dat allemaal niet hebben meegemaakt, kunnen er ook één krijgen. Maar ik had daardoor wel minder vertrouwen in de toekomst dan andere jonge moeders. Pas toen de behandeling hielp, had ik de moed daarvoor in therapie te gaan."

Nu gaat het heel goed met Miranda. Mijn kind is 'een lief, vrolijk mannetje' en Miranda heeft een baan als verpleegkundige in de thuiszorg. "Er zit een taboe op postnatale depressies. Aan andere vrouwen die dit meemaken wil ik zeggen: luister naar jezelf en zoek hulp. Hoe diep je ook zit, blijf geloven dat het goed komt."

Meer op rtlnieuws.nl

Taboe op postnatale depressie? 'Vrouwen krijgen een stempel'

Topnieuws