Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

08 februari 2018 22:30

Minister: onderzoek over 65-plussers op spoedeisende hulp is achterhaald

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft kritiek op een onderzoek over 65-plussers op de spoedeisende hulp. Daaruit bleek dat elk jaar ruim 300.000 ouderen onnodig zouden worden opgenomen.

Het onderzoek werd eerder deze maand gepubliceerd door de organisatie van zorgondernemers ActiZ. Maar De Jonge plaatst vraagtekens bij de cijfers. De minister benadrukt dat het onderzoek gebruikmaakt van cijfers uit 2015 en 2016. Daarna zijn er volgens hem extra investeringen gedaan, maar de gevolgen daarvan zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Drukte

Een aantal andere aannames in dit onderzoek is ook onjuist, vindt de bewindsman verder. Hij erkent wel dat de toenemende drukte op de spoedeisende hulp wellicht voorkomen kan worden door zorg op de juiste plek te leveren.

Het onderzoek becijferde dat elk jaar 800.000 ouderen naar de spoedeisende hulp van een ziekenhuis gaan. Ruim 540.000 worden opgenomen. Daarvan zou maar 40 procent specialistische zorg nodig hebben. Bij anderen gaat het vaak om klachten als eenzaamheid en neerslachtigheid, waarvan de huisarts vindt dat alleen thuis blijven even niet meer verantwoord is.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws