Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

26 januari 2017 13:12

Met een simpele appgroep helpen deze buurtbewoners hun zieke buurman

Pieter Kroon uit Ede is chronisch ziek en kan niet zelf zijn jas aantrekken. Een zestal buurvrouwen (én een buurman) helpen hem via een appgroep: Pieters jas.

Als Pieter naar buiten wil, appt hij de groep. Een van de buren helpt hem in zijn jas en Pieter kan naar buiten. Het uittrekken kan zijn hulphond doen.

Appgroep

"Je kunt wel plannen met Buurtzorg dat hij zijn jas aankrijgt", zegt Pieters vrouw Maruschka tegen RTL Nieuws, al is dat is nogal onpraktisch omdat dit ingepland moet worden. "Stel dat het net regent, dan zit hij een paar uur met zijn jas aan te wachten tot het droog wordt."

"Een van onze buurvrouwen is anderhalf jaar jaar geleden op het idee gekomen om een appgroep te beginnen. Zij was toen onze wijkverpleegkundige. Vorig jaar heb ik koekjes voor ze gebakken als bedankje, dit jaar heb ik de appgroep genomineerd voor de Mantelzorgawards."

Kleine moeite

Groot was de verbazing bij Maruschka toen de appgroep zowel door de jury als door het publiek tot een van de beste mantelzorginitiatieven werd uitgeroepen. "Voor ons is het zo eenvoudig. En nu krijgen we daar zo veel leuke reacties op." De beeldjes die ze wonnen, rouleren nu bij de buren.

De appgroep is voor de buurvrouwen een kleine moeite, zeggen ze zelf. "Pieter heeft er veel meer bewegingsvrijheid door en het geeft mij meer rust", zegt Maruschka. "Ik werk vier dagen in de week. De meeste zorg voor Pieter plan ik, met deze groep kan ik dingen wat meer loslaten."

Overlaten

Sinds kort is de functie van de appgroep wat uitgebreid. Pieter krijgt steeds meer moeite met zijn motoriek. "Daarom heb ik de buurvrouwen recent gevraagd of ze ook af en toe een boterhammetje voor hem willen smeren of wat eten willen opwarmen."

En dat doen ze met liefde. Maruschka: "Ze zeggen zelf: jullie kunnen ook andere kleine dingen aan ons overlaten. Al zou ik ze nooit vragen om zorgende taken op zich te nemen waar een opleiding voor nodig is."

Mantelzorg in Nederland

  • Nederland kent ruim 4 miljoen mantelzorgers: mensen die hulp verlenen aan een hulpbehoevende in hun directe sociale omgeving.
  • Meer dan 600 duizend mantelzorgers geven langer dan 3 maanden meer dan 8 uur per week ondersteuning.
  • Ruim 1 op de 3 mantelzorgers helpt iemand die niet tot de directe familie behoort of een vriend, kennis, een van de buren.
Topnieuws