We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

04 januari 2017 15:00, in:

Geluksweek

'Je hebt ongeluk nodig om gelukkig te zijn'

'Je hebt ongeluk nodig om gelukkig te zijn'
Dirk de Wachter: 'Ongeluk maakt gelukkig'

Er is niets mis mee om eens ongelukkig te zijn. Dat zegt de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Sterker nog: mensen die gelukkig willen zijn, hebben ongeluk nodig. En ze moeten beseffen wat écht gelukkig maakt.

"De kunst van het leven is om elkaar te vinden in ongelukkige momenten. Als je dat lukt, dan ben je in staat om gelukkig te worden", zegt De Wachter. Hij werd bekend door zijn bestseller Borderline Times. Hij is zelf 'zeer gelukkig', en behandelt in zijn praktijk veel ongelukkige mensen.

Gedoe op werk en ruzie

Geluk zit hem soms in kleine dingen, ongeluk ook. De Wachter bedoelt met 'ongelukkige momenten' dan ook niet per se vreselijk dramatische gebeurtenissen, maar eerder 'de kleine ongelukken' die bij het dagelijks leven horen.

ZIE OOK: Ben jij de gelukkigste Nederlander? Dan heb je een baan en geen kleine kinderen

Gedoe op het werk, ruzies met vrienden of relatieproblemen. "Als we elkaar vinden in deze ongelukkigere momenten, komen we dichter tot elkaar. Mensen die in staat zijn om elkaar te vinden, kunnen echt gelukkig worden."

Groot huis, mooie vrouw

We worden volgens onderzoek gemiddeld dan wel steeds gelukkiger, volgens De Wachter groeit het aantal ongelukkige mensen wel. Hoe dat komt? "Naast medische redenen, heeft het vaak te maken met relationele problemen. Ongelukkige mensen zitten vaak in een scheiding en hebben weinig sociale contacten."

Maar er is nog een belangrijke oorzaak voor ongeluk: "Ik zie in mijn praktijk veel mensen die niet de flexibiliteit hebben om de snelle consumptiesamenleving bij te benen. Zij denken dat dingen gelukkig maken, maar die doen dat juist niet." 

Volgens De Wachter moet het roer om en moeten we onze ogen openen voor wat écht gelukkig maakt. "We hebben een Hollywoodachtige manier van kijken naar geluk. Veel auto's een groot huis, een mooie vrouw met lange benen. Gekochte borsten. Het moet meer, meer. Het is nooit genoeg."

Wat maakt gelukkig?

Mensen die op deze manier leven om hun geluk na te streven, zullen volgens De Wachter nooit gelukkig worden. "Het is een illusie. Deze manier van leven maakt namelijk jaloers en ontevreden."

Hoe we dan wel het geluk kunnen vinden? We moeten stoppen met een obsessieve zucht naar geluk, maar het geluk vinden bij anderen. "Zorg ervoor dat je iets voor anderen betekent. Bijvoorbeeld door iets te betekenen voor je gezin, je kinderen of omgeving." 

De Wachter vindt dat geluk zelf bij zijn gezin. Hij heeft twee jonge kinderen. "Pas dan krijg je zingeving in je leven en word je gelukkig. Dat klinkt misschien wat wollig of melig, maar dat is wel de weg die gelukkig maakt."