Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

19 mei 2017 17:21

Inenten van kinderen verplicht in Italië

Ouders die hun kind in Italië naar een openbare school willen laten gaan, worden verplicht om hun kinderen in te laten enten. Dat heeft de Italiaanse regering besloten. Het land kampt met een mazelenepidemie omdat steeds meer ouders besluiten hun kinderen niet te laten vaccineren.

Kinderen tot zes jaar moeten ingeënt zijn tegen besmettelijke ziekten om naar de kleuterschool te mogen. Ouders van kinderen die niet gevaccineerd worden, lopen daarnaast risico op een boete.

Anti-wetenschappelijke theorieën

Het gaat om vaccins tegen mazelen, de bof, rodehond, waterpokken, meningitis, polio, difterie, tetanus, hepatitis B, kinkhoest en Haemophilus influenzae type b (Hib). "Het gebrek aan goede maatregelen van de afgelopen jaren en de verspreiding van anti-wetenschappelijke theorieën, vooral in de laatste maanden, hebben ervoor gezorgd dat minder kinderen beschermd zijn", zegt premier Paolo Gentiloni.

Het Italiaanse gezondheidsinstituut waarschuwde in april dat er een mazelenepidemie was uitgebroken omdat steeds minder mensen hun kinderen laten vaccineren. De VS waarschuwt Amerikanen die naar Italië gaan zelfs dat ze aan de ziekte, die dodelijk kan zijn, kunnen worden blootgesteld. Dit jaar zijn al zo'n 2400 gevallen van mazelen vastgesteld, vorig jaar waren dat er in totaal 840.

Topnieuws