Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

31 maart 2017 08:13

Hooikoortspatiënten opgelet: komende dagen veel pollen in de lucht

Met het lenteweer is ook het pollenseizoen begonnen. Dat is geen pretje voor mensen met hooikoorts: in de afgelopen week bezochten al duizenden Nederlanders de huisarts met hooikoortsgerelateerde klachten. Ook de komende dagen is het niezen geblazen.

Het Nivel telt wekelijks hoeveel mensen hun huisarts bezoeken met hooikoortsklachten. Vorige week waren dat ongeveer 7000 Nederlanders. Als het seizoen net zo verloopt als in 2016, dan nemen de klachten de komende tijd nog flink toe. In piekweken met pollen zien huisartsen zo'n 34.000 hooikoortspatiënten.

Veel pollen in de lucht

Volgens weervrouw Jennifer Faber van Buienradar kunnen hooikoortspatiënten ook de komende week klachten verwachten. "Er zitten veel pollen in de lucht. Een aantal allergene bomen en planten staat in bloei en met het mooie weer hebben mensen daar veel last van. Zeker met deze temperaturen en weinig tot geen regen, bouwt de pollenconcentratie zich verder op."

Video: dit gebeurt er als je hooikoorts hebt (tekst gaat verder onder de video)

Volgens Faber denken mensen vaak ten onrechte dat bloemen het probleem zijn. "Maar dat is niet zo, want die verspreiden hun pollen met behulp van insecten. Planten en bomen die hun pollen via de wind verspreiden - vies gezegd de mannelijke geslachtsdelen van de plantjes - zijn waar mensen met hooikoorts last van hebben."

Berk zorgt voor problemen

In het zuiden van het land zorgt vooral de bloeiende berk momenteel voor problemen, weet bioloog Maurice Martens van Pollennieuws. In Limburg bloeit al zo'n 10 procent van de berken en die bloei zal zich naar verwachting uitbreiden richting het midden en noorden. De boom is sterk allergeen: een kleine 1 miljoen Nederlanders is gevoelig voor pollen van de berk. Hier en daar reageren hooikoortspatiënten ook op essen, wilgen en populieren.

Op een schaal van 1 tot 10 is de hooikoortsbelasting volgens Hooikoortsradar voor vandaag een 5 of 6. Faber: "In het weekend zal dat waarschijnlijk iets afnemen omdat de temperatuur dan wat zakt. Zaterdag is het overwegend bewolkt en zal het licht gaan regenen. Als het waait en regent wordt de lucht schoongeblazen en -gespoeld en dan neemt de concentratie pollen wat af. Maar daarna lopen de temperaturen weer op en is het opnieuw raak."
 

Tips bij hooikoorts

  • Naar het strand gaan; zeelucht bevat weinig pollen
  • Een zonnebril dragen om je ogen te beschermen tegen stuifmeel
  • Je was binnen in plaats van buiten drogen, zodat de pollen niet op je kleding komen
  • Voor het slapengaan een warme douche nemen, zodat je haren en huid 'pollenvrij' zijn
  • Je buiten je slaapkamer uitkleden, zodat de pollen buiten blijven

Bron: Allergieradar

Meer op RTLNieuws.nl: 
Heb jij hooikoorts of ben je gewoon verkouden? Zo weet je het verschil

Topnieuws