Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 april 2017 10:30

Hersentumor na gebruik mobieltje: Italiaan heeft recht op uitkering

Een Italiaan die voor zijn werk vijftien jaar lang dagelijks drie tot vier uur zijn mobiele telefoon moest gebruiken, heeft recht op een overheidsuitkering omdat hij een hersentumor kreeg. De rechter brengt het ontstaan van de goedaardige tumor in verband met het telefoongebruik.

"Ik had geen keus", zegt de 57-jarige Roberto Romeo in de Britse krant The Guardian. "Vijftien jaar lang belde ik met mijn collega's en regelde ik mijn werk, altijd en overal, vanuit huis, in de auto. Op zeker moment kreeg ik het gevoel dat mijn rechteroor dicht zat. In 2010 werd het gezwel ontdekt. Gelukkig was het goedaardig."

Doof aan rechteroor

Doordat bij de operatie ook zijn gehoorzenuw moest worden verwijderd, kan hij met zijn rechteroor nu niets meer horen. De rechter in Ivrea, een plaats 40 kilometer ten noorden van Turijn, oordeelde eerder deze maand dat hij door de gedeeltelijke doofheid voor 23 procent arbeidsongeschikt is. Dat geeft hem recht op een maandelijkse uitkering van 500 euro. Het geld komt uit een fonds dat de gevolgen dekt van ongevallen op het werk.

De uitspraak is gisteren bekendgemaakt. Tegen het vonnis is hoger beroep mogelijk, maar de advocaten van Romeo spreken alvast van een doorbraak. "Voor het eerst erkent een rechtbank het verband tussen het gebruik van een mobiele telefoon en een hersentumor", schrijven ze in een verklaring.

Omstreden verband

Onder wetenschappers is dat verband omstreden. Vorig jaar nog bleek uit Australisch onderzoek dat de straling van mobieltjes het ontstaan van een hersentumor niet bevordert. De Gezondheidsraad heeft er namens de Nederlandse overheid geregeld onderzoek naar gedaan en kwam steeds tot dezelfde conclusie.

Topnieuws