Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

14 november 2017 15:35

Hartstilstand tijdens seks veel zeldzamer dan gedacht

Nieuw Amerikaans onderzoek maakt mogelijk een eind aan een fabeltje dat al sinds mensenheugenis de ronde doet: mannen lopen een goede kans een hartstilstand te krijgen tijdens de seks. Nou, dat valt reuze mee, zegt de Amerikaanse Hartstichting.

Dat blijkt uit het eerste serieuze wetenschappelijke onderzoek naar het verschijnsel. Daarvoor zijn 4557 sterfgevallen bekeken die waren veroorzaakt door een hartstilstand. Daarvan bleken er 34 te hebben plaatsgevonden tijdens seksuele activiteiten (of in het uur erna). Dat is 0,75 procent van het totaal: nog geen één op de honderd.

Eén onderdeel van het fabeltje blijkt wel te kloppen: mannen zijn er relatief veel vaker het slachtoffer van dan vrouwen. Onder de 34 sterfgevallen waren maar twee vrouwen.

Sterke verhalen

Verder lijkt de uitkomst nogal af te wijken van wat je zou verwachten op grond van de sterke verhalen die erover de ronde doen. Zelfs voor mensen die lijden aan hart- en vaatziekten is de kans om eraan te bezwijken 'buitengewoon laag', zegt de Amerikaanse Hartstichting.

Maar hoe groot die kans dan ongeveer is, valt volgens de onderzoekers niet te zeggen. Daarvoor zouden ze meer gegevens moeten hebben over hoe vaak en hoe lang mensen seks hebben. Het is zinloos, zeggen de wetenschappers, om de sterfgevallen af te zetten tegen die van mensen rustten of sportten toen ze een fatale hartstilstand kregen.

Reanimatie belangrijk

De onderzoekers benadrukken het belang van reanimatie. Bij een hartstilstand in andere situaties is soms niemand in de buurt, maar bij seks is dat nu juist altijd het geval. Dat zou vaak levensreddend kunnen zijn. Toch blijkt uit het onderzoek dat de bedpartner in maar één op de drie gevallen in staat was om te reanimeren.

De Amerikaanse Hartstichting herhaalt het nog maar eens: de uitkomst van het onderzoek vormt voor hartpatiënten geen reden terughoudend te zijn met seksuele activiteiten. Integendeel: uit allerlei ander onderzoek komt naar voren dat seks over het algemeen een positieve uitwerking heeft op de patiënt.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ziekte zit seksleven in de weg – terwijl seks 'enorme gezondheidsvoordelen oplevert'

Topnieuws