Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

21 september 2016 18:47

Gekrabd door je kat? Pas op voor de 'kattenkrabziekte'

Je kind laten spelen met de kat, dat klinkt ongevaarlijk. Maar het kan problemen geven als hij of zij gekrabd wordt door de kat. In de Verenigde Staten geeft de 'kattenkrabziekte' steeds vaker serieuze problemen.

Het Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) deed onderzoek naar de redelijk zeldzame ziekte. Daarvoor werden gegevens tussen 2005 en 2013 gebruikt. In de VS zijn er zo'n 12.000 gevallen per jaar, 500 mensen moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, schrijft USA Today.

Via vlooien

De kattenkrabziekte is een bacterie-infectie die kan worden overgedragen van dieren naar mens via vlooien. Dat kan ook gebeuren doordat een kat je krabt of likt aan een open wond. 

Mensen die er ziek van worden, hebben meestal last van hoofdpijn, koorts, opgezwollen lymfeklieren en bultjes op de plek waar de huid opengekrabd is. Maar het kan ook veel erger, blijkt uit het CDC-onderzoek. Sommige mensen houden er hartklachten of zelfs hersenbeschadiging aan over. 

Vooral bij kinderen

In Nederland worden gevallen van de kattenkrabziekte niet geregistreerd, omdat het meestal geen ernstige ziekte is. Het RIVM schat dat er zo'n 300 tot 1000 gevallen per jaar zijn. "We hebben geen aanleiding om aan te nemen dat het aantal gevallen stijgt", zegt Kristin Kremer van het RIVM.

De ziekte komt meestal voor bij kinderen en jongvolwassenen, omdat zij het meeste met katten spelen. De beste manier om de ziekte te voorkomen is om vlooien te bestrijden. Vooral jonge katten zijn trouwens een gevaar, omdat zij de bacterie het vaakst bij zich hebben.

Topnieuws