We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 januari 2017 11:27

Artsen financieren rechtszaak tegen tabaksfabrikanten

Artsen financieren rechtszaak tegen tabaksfabrikanten
Archieffoto

Huisartsen en specialisten gaan meebetalen aan de strijd tegen de tabaksindustrie.

De vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) stelt meer dan 200.000 euro ter beschikking aan ernstig zieke ex-rokers die de tabaksfabrikanten Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux voor de rechter slepen.

Industrie aanpakken

De strafzaak is uniek in de wereld, zegt Yolanda van der Graaf van NTvG, waarvan ruim 250 artsen lid zijn. "Het doel is niet om, zoals in andere rechtszaken, smartengeld te eisen, maar om de industrie aan te pakken. Ze willen dat het verboden wordt", zegt zij.

De aanklagers verwijten tabaksfabrikanten dat ze sigaretten met opzet verslavend hebben gemaakt, waarmee ze dus de gezondheid met voorbedachten rade benadelen.

Fabrikanten: verkoop geen misdaad

Wanneer de zaak dient is nog niet bekend, maar de vereniging van tabaksfabrikanten VNK ziet de beslissing van de rechter met vertrouwen tegemoet.

"Wij hebben het volste vertrouwen dat de verkoop van een legaal, streng gereguleerd product geen misdaad is in Nederland'', meldde de VNK eerder op haar website.

Topnieuws