Ga naar de inhoud
Gezondheid

Smerige sponsjes mogelijk nog ranziger na wassen

Sponsjes kun je beter weggooien dan schoonmaken. Beeld © iStock

Bacteriën en schimmels gedijen goed in de sponsjes die je gebruikt om schoon te maken. Het Voedingscentrum raadt zelfs af om ze in de keuken te gebruiken om ziekten als voedselvergiftiging te voorkomen. Je sponsje uitwassen, lost het probleem bovendien niet op. Sterker: mogelijk wordt hij er zelfs goorder van.

Na het koken nog even een sponsje over het aanrecht halen: dat is weer lekker fris. Nou, niet als je dat sponsje meer dan eens gebruikt. In een gemiddeld huishouden zijn gebruikte sponsjes viezer dan de toiletbril. Mocht je tot de zuinige mens behoren die het sponsje grondig schoonmaakt voor hergebruik: ook dat kun je beter laten.

Koken of in magnetron

Ook al was je een sponsje in kokend water of leg je het in de magnetron: bacteriën kunnen gewoon blijven zitten. Dat blijkt uit recent onderzoek gepubliceerd in het online magazine Scientific Reports van Nature.

Het uitkoken van een sponsje lijkt een goede hygiënische maatregel, zeggen de onderzoekers. Maar: "Sponsjes die geregeld worden schoongemaakt, bevatten niet minder bacteriën dan vieze, gebruikte sponsjes." Een van de oorzaken dat sponsjes niet schoon te krijgen zijn, is dat ze van poreus materiaal zijn gemaakt. Daardoor zouden bacteriën makkelijker aanwezig blijven.

Resistente bacteriën nemen toe

Ook lijkt het erop dat bepaalde bacteriën juist toenemen na het schoonmaken van het sponsje. "Resistente bacteriën overleven waarschijnlijk het proces en vermenigvuldigen zich daarna razendsnel. Op lange termijn is het schoonmaken van sponsjes dus niet alleen niet effectief, het aantal ziekteverwekkers kan er zelfs doen toenemen." 

Er is meer onderzoek nodig om het verband onomstotelijk te bewijzen, zeggen de wetenschappers. Toch waarschuwen ze nu. "Onze resultaten maken het aannemelijk dat het geen goed advies is om sponsjes schoon te maken." Wat kun je dan wel doen? Het sponsje weggooien. "Vervang hem bijvoorbeeld elke week."

Niet elke week, maar elke dag

Het Voedingscentrum in Nederland en het RIVM raden sowieso af om sponsjes voor de afwas te gebruiken. Voor vaatdoekjes geldt volgens het Voedingscentrum dat het voldoende is ze op 60 graden of heter uit te wassen. En dan niet elke week, maar elke dag.

Maatregelen in de keuken

  • Verschoon vaatdoekjes elke dag. 
  • Was vaatdoekjes op minimaal 60°C in de (vaat)wasmachine. 
  • Gebruik keukenrol voor hele vieze oppervlakten. 
  • Vervang handdoeken en theedoeken regelmatig en was deze ook op 60°C.
  • Hang natte doeken uit zodat ze kunnen drogen.
  • Gebruik liever geen afwassponsje, daar blijven te veel bacteriën in zitten. 
  • Gebruik een afwasborstel als hygiënisch alternatief.

Bron: Voedingscentrum