Ga naar de inhoud
Gezondheid

Namen 200 vieze winkels openbaar: nootjes in urine en rattenkarkassen

Beeld © ANP

Voor het eerst is bekend welke winkels de afgelopen jaren onder verscherpt toezicht stonden vanwege slechte hygiëne en voedselveiligheid. In totaal gaat het om ruim tweehonderd supermarkten, bakkers, slagers en toko's.

'Ongeschikt voor consumptie: 8 verpakkingen caramelnuts, deze verpakkingen zijn doordrenkt met rattenurine', schrijven inspecteurs van de NVWA in februari 2016 na een bezoek aan een toko. Het bedrijf wordt onmiddellijk gesloten en komt onder verscherpt toezicht te staan. 

ZIE OOK: BEKIJK HIER BIJ WELKE WINKELS IN JOUW BUURT IETS MIS WAS 

En dat gold voor meer bedrijven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft op verzoek van RTL Nieuws een lijst met supermarkten, bakkers, slagers en toko's openbaar gemaakt die tussen 2013 en juli 2016 onder verscherpt toezicht stonden. Op de lijst staan ruim tweehonderd bedrijven die in die periode meerdere boetes kregen voor slechte hygiëne en voedselveiligheid.

Geheim

Naast veel kleine ondernemingen gaat het ook om filialen van grote ketens als Albert Heijn, Jumbo, Kruidvat, Aldi, Dekamarkt, Plus, Vomar, Dirk en Deen. Inspecteurs troffen naast ongedierte en hun uitwerpselen onder meer bederfelijke en mogelijk met 'poepbacterie' E-coli en salmonella besmette producten aan

Tot nu toe zijn dit soort inspectieresultaten voor consumenten geheim. Zo kunnen klanten niet weten of de winkel die zij bezoeken voldoet aan alle eisen. Dat terwijl de inspectie er juist is om de consument te beschermen tegen de risico's van onhygiënische producten en bedrijven.

Zo reageren mensen op straat:

'Publiceer resultaten direct'

De gegevens die RTL Nieuws nu heeft ontvangen van de NVWA zeggen iets over fouten die bedrijven in het verleden hebben gemaakt. Hoe de situatie op dit moment is, is namelijk niet bekendgemaakt. Sommige bedrijven zijn inmiddels opgeheven, anderen hebben hun zaken weer op orde gebracht.

Toch staan er ook op dit moment nog altijd bedrijven onder verscherpt toezicht bij de NVWA. En daar komen ook elk jaar nieuwe bedrijven bij. Welke dat zijn, weten alleen de NVWA en de bedrijven zelf. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat ook consumenten direct op de hoogte moeten worden gehouden van de situatie bij bedrijven. De organisatie wil dat de inspectieresultaten zichtbaar en herkenbaar op de voordeur van bedrijven en restaurants worden geplakt.

'In 2022 alles openbaar'

De NVWA laat in een reactie weten dat de bevindingen van inspecteurs in de toekomst wel actief gedeeld zullen worden met de consument. "Op dit moment publiceren we op onze website bijvoorbeeld al inspectieresultaten van lunchrooms in het land en horeca in Utrecht. De komende periode zal dit worden uitgebreid."

Wanneer je ook de meest recente bevindingen van de bakker, slager of supermarkt bij jou op de hoek kunt vinden, kan de NVWA nog niet zeggen. "Het doel is om al onze inspectieresultaten in 2022 actief openbaar te maken." De autoriteit zegt daarvoor te wachten op de invoering van de nieuwe Gezondheidswet. Die maakt het makkelijker voor de NVWA om dergelijke gegevens realtime te publiceren.

Meer op rtlnieuws.nl: