Ga naar de inhoud
Gezondheid

Zo makkelijk kan het: kinderen leren gezond eten met spelletje van 7 minuten

Beeld © iStock

Een simpel computerspelletje kan kinderen helpen bij gezond eten. Als ze 7 minuten lang naar plaatjes van gezond en ongezond eten kijken, en alleen op het gezonde eten mogen reageren, zijn ze ook daarna sneller geneigd om voor een gezonde snack te kiezen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Britse universiteit van Exeter. Wetenschappers lieten kinderen een spelletje spelen waarbij ze op een knop moesten drukken als ze blije smileys zagen. Ze hoefden niets te doen bij verdrietige smileys. Naast de blije smileys stonden foto's van gezond eten, en naast de verdrietige smileys stonden foto's van ongezond eten. Na het spelletje kozen de kinderen vaker voor gezond eten.

Kinderen stimuleren

Volgens voedingspsycholoog Diana van Dijken-Bonestroo is dit inderdaad een manier om kinderen gezond te laten eten. "Je stimuleert kinderen om een verband te leggen in een bepaalde richting. Je leert ze aan: deze appel is goed, en die mars niet echt."

In België probeerden ze ooit met een spotje op televisie hetzelfde te bereiken, zegt ze. "Je had een paar groente- en fruitpoppetjes die van alles vertelden in een heel grappig tekenfilmpje. En dat werkte: kinderen gingen positiever denken over groente en fruit en stonden er meer voor open. Die televisiespotjes maakten van hetzelfde mechanisme gebruik als dit spelletje."

Gezonde keuze

Het doel is om kinderen te conditioneren om een gezondere keuze te maken, zegt  informaticus en psycholoog Niels Taatgen van de Rijksuniversiteit Groningen. "Je wil dat kinderen reageren op de gezonde dingen. Conditioneren is heel primitief. Er zijn al veel onderzoeken hierover gedaan op dieren, honden en duiven bijvoorbeeld. Maar veel wetenschappers denken dat je daarmee niet het menselijk denken kunt verklaren."

"Dat betekent niet dat je de conditionering niet toe kan passen op mensen", zegt Taatgen. "Waarschijnlijk speelt het namelijk wel een rol in het menselijk denken. De keuze die we maken zal nooit helemaal door de conditionering bepaald worden, maar je kunt mensen er wel een duwtje in de goede richting mee geven. De vraag is: is dat genoeg?"

Gewoontes aanleren

Van Dijken-Bonestroo zegt dat je kinderen zelf nog een handje kunt helpen. "Met het spelletje kun je je kinderen leren dat gezond eten goed is en ongezond eten minder goed, maar vervolgens zal je ze zelf de gewoonte moeten aanleren om gezond te eten. Daar help je je kinderen veel mee, want als je een gewoonte jong aanleert, houd je die makkelijk vast."

"Mensen die als kind hebben geleerd om tussen de middag een mandarijn te eten, blijven dat vaak hun hele leven doen, je houdt zo'n gewoonte vast. Leer ze dus zo'n gewoonte aan: geef ze als ze thuiskomen van school bijvoorbeeld iedere dag fruit."

Zo werkt het onderzoek:

Hoofdonderzoeker Lucy Porter legt uit waarom ze het spelletje maakte: "Als je eten zoals chocolade ziet, activeert dat het beloningscentrum in de hersenen. Tegelijkertijd daalt de activiteit in de gebieden in de hersenen waar je zelfbeheersing zit." Het is dan moeilijker om de gezonde keuze te maken. "Met dit spelletje trainen we kinderen om een nieuwe associatie te leggen in hun hersenen."

Tijd en wilskracht

Die associaties legden ze doordat de kinderen moesten reageren op de blije smileys. De onderzoekers vertelden ze van tevoren niet dat het spelletje iets te maken had met gezond en ongezond eten. Toch kozen de kinderen bij een tweede spelletje, waarbij ze een winkelwagen moesten vullen met voedsel, in 50 procent van de gevallen voor gezond eten, tegen 30 procent bij de kinderen die het eerste spelletje niet hadden gespeeld.

Op termijn willen de onderzoekers het spelletje beschikbaar maken voor gezinnen. "Vaak kost het veel tijd, wilskracht en geld om gezond te gaan eten, maar dit spelletje is gratis en makkelijk om te gebruiken."

Meer op rtlnieuws.nl: