Ga naar de inhoud
Gezondheid

Amerikanen adviseren het nu ook: geen vruchtensap voor baby's

Archieffoto. Beeld © iStock

'Geef kinderen onder de 1 geen vruchtensap', dat staat in een nieuw Amerikaans advies. Voorheen gold dat voor kinderen onder de 6 maanden. Het advies in Nederland gaat nog veel verder.

De American Academy of Pediatrics komt vandaag met een nieuw advies over het drinken van vruchtensap door kinderen. Voor het eerst in 16 jaar wordt het advies aangepast.

ZIE OOK: Zoveel suiker zit er in de pakjes drinken die jij je kind meegeeft

De grootste aanpassing is er bij de aanbevelingen voor baby's. Amerikaanse ouders krijgen als advies om tijdens het eerste levensjaar geen vruchtensap te geven. Bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar mag het wel, als het maar 100 procent natuurlijk vruchtensap is.

In Nederland is het advies heel anders. Het Voedingscentrum adviseert sinds 2015 om helemaal geen vruchtensap te drinken en het ook niet aan kinderen te geven. Vruchtensap staat dan ook niet in de Schijf van Vijf.

Water of thee

"Het valt onder suikerhoudende dranken en die verhogen de kans op overgewicht", licht Patricia Schutte van het Voedingscentrum toe. "We adviseren om het niet te geven. Het beste is om je kind water of thee zonder suiker te laten drinken."

Schutte zegt dat je kinderen het beste een stuk fruit kunt geven. Vruchtensap kan het risico op diabetes type 2 en overgewicht vergroten, terwijl het eten van fruit dat risico verlaagt.

Fruit eten

"Er is dus een flink verschil tussen het eten van fruit en het drinken van vruchtensap. Bovendien krijg je bij het eten van fruit ook vezels binnen."

Bij kinderen tot een half jaar is in Nederland het advies om zoveel mogelijk borstvoeding en daarna gewone voeding te geven. 

Meer op rtlnieuws.nl: