Gezondheid

Bloedtest kan genoeg zijn om kanker op te sporen

23 mei 2017 11:02 Aangepast: 23 mei 2017 11:03
Een bloedprik (archieffoto). Beeld © iStock

Met behulp van een eenvoudige bloedtest kan kanker in een vroegtijdig stadium worden opgespoord, zeggen Britse onderzoekers. Ze stellen dat een verhoogd gehalte aan bloedplaatjes daarvoor een even goede indicatie is als bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst bij borstkanker.

Bloedplaatjes (trombocyten) dragen bij aan de stolling van het bloed. Bij patiënten met trombocytose kunnen, door te veel bloedplaatjes, spontaan stolsels in het bloed ontstaan (trombose). 

Dat verschijnsel werd al eerder in verband gebracht met het optreden van kanker in onder meer slokdarm, maag, longen en baarmoeder, schrijft de Britse krant The Guardian. 

Doorverwijzen naar specialist

Huisartsen kunnen nu, aan de hand van de uitslag van de bloedtest, beter bepalen welke patiënten in aanmerking komen voor doorverwijzing naar een specialist. Onderzoekers van de universiteit van Exeter zeggen dat dat vooral van belang is voor mensen die verder nog geen symptomen van kanker vertonen.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 39.000 patiënten. Kanker bleek voor te komen onder 11,6 procent van de mannen en 6,2 procent van de vrouwen met een verhoogd bloedplaatjesgehalte. Bij mensen zonder verhoogd gehalte aan bloedplaatjes gold het voor 4,1 procent van de mannen en 2,2 procent van de vrouwen.

Kanker 'lezen' uit het bloed

Dat een bloedtest een goed hulpmiddel kan zijn voor het vaststellen van kanker, bevestigt de bevindingen van wetenschappers van het Cancer Center Amsterdam van het VUmc. Die ontwikkelen een techniek om kanker uit het bloed te 'lezen'. Die techniek is nu nog in een experimentele fase.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore