Gezondheid

Dagdromen is geen tijdverspilling, en hierom zou je het vaker moeten doen

06 juni 2017 11:35 Aangepast: 06 juni 2017 21:10
Beeld © iStock

Je zit in een warme vergaderzaal, buiten zie je af en toe een hardloper voorbij rennen en je bedenkt vast wat je zo allemaal moet halen bij de supermarkt. Maar wat vertelde je collega nou net? Iets over dat afscheidsfeestje, of een zwangerschapsverlof? Dagdromer!

We zijn ongeveer 25 tot 50 procent van onze tijd kwijt aan dagdromen. Zonde, zou je denken. Maar volgens wetenschappers verdienen onze dagdromen meer aandacht.

"Mensen denken dat dagdromen slecht is. Je concentreert je namelijk even niet op de taak waarmee je bezig bent. Maar omdat we er zoveel tijd aan besteden, raken steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat dagdromen wel degelijk nut heeft", zegt Ernst Koster. Aan de Universiteit van Gent doet hij onderzoek naar dagdromen.

Creativiteit

Er is nog veel onduidelijk over het nut van dagdromen, maar wat zeker is, is dat je er creatiever van wordt. "Als je zo nu en dan wegdroomt, bedenk je interessantere dingen. Wetenschappers hebben dat aangetoond door hun proefpersonen een baksteen te geven. Hun opdracht luidde om zoveel mogelijk dingen te bedenken die ze met de baksteen konden maken."

 

"Vervolgens deelden ze de mensen op in verschillende groepen. De ene groep moest een taak uitvoeren die om veel concentratie vroeg, de andere groep kreeg een wat saaiere taak, waarbij de proefpersonen makkelijker konden wegdromen. De laatste groep bedacht veel creatievere toepassingen voor de baksteen."

Verwerking

Dat je creatiever wordt van dagdromen, onderschrijft ook informaticus en psycholoog Niels Taatgen. "Als ik hardloop, bedenk ik vaak nieuwe richtingen voor een onderzoek waar ik mee bezig ben", zegt hij. "Je ziet ook vaak dat mensen een moeilijke puzzel pas kunnen oplossen nadat ze hem een poosje hebben laten liggen, en met andere dingen bezig waren. In die tijd kom je tot een nieuw inzicht."

"Maar dagdromen is ook belangrijk om dingen te verwerken", zegt hij. "Als je dagdroomt, heb je tijd om zaken van alle kanten te bekijken, en dat kan nuttig zijn. Toch is dat niet in alle gevallen zo. Stel dat je iets traumatisch hebt meegemaakt, dan is het de vraag of het nuttig is om daarmee bezig te blijven."

Thumbnail

Beeld: iStock.

Een ander voordeel van dagdromen is volgens Koster dat je de tijd krijgt om over je levensdoelen na te denken. "Je ziet dat als mensen dagdromen, ze vooral over de grote dingen in hun leven nadenken: hun carrière of hun kinderwens bijvoorbeeld. Door daar veel over na te denken, krijgen die doelen een duidelijkere vorm en weet je beter wat je wilt."

Afgeleid door smartphone

Ondanks het nut van dagdromen, besteden we er steeds minder tijd aan. "Je ziet dat mensen liever naar hun smartphone grijpen dan even nadenken", zegt Taatgen. "We vervelen ons liever niet. Een paar jaar geleden voerden wetenschappers een experiment uit waarbij ze hun proefpersonen in een lege ruimte lieten zitten. Het enige dat in de ruimte stond, was een apparaat waarmee ze zichzelf een pijnlijke elektrische schok konden toedienen. Het grootste deel van de proefpersonen diende zichzelf een schok toe. Ze hadden liever pijn dan dat ze zich verveelden."

"Dat doen we omdat we continu op zoek zijn naar nieuwe dingen om te leren. We grijpen naar onze telefoon omdat we daar nieuwe informatie kunnen vinden. Toch krijgen we dan niet de tijd om te dagdromen." We houden dus minder tijd over om creatieve ideeën te bedenken, om gebeurtenissen te verwerken en om over onze levensdoelen na te denken.

Bewust dagdromen

Is het dan goed om af en toe bewust de tijd te nemen om te dagdromen? "Ik zou niet zeggen dat iedereen een half uur per dag op de bank moet gaan zitten om te dagdromen", zegt Taatgen. "Maar als je de tijd hebt om af en toe even niets te doen, doe dat dan vooral, en laat je telefoon even liggen."

Je kunt er bewust voor kiezen om te dagdromen, zegt Koster. "Er zijn activiteiten waarbij we makkelijker dagdromen. Dat zijn vaak heel monotone activiteiten", zegt hij. "Zoals hardlopen. Dat is heel ritmisch en er zijn weinig directe prikkels waarmee je je moet bezighouden. Of afwassen, of de was opvouwen." Eigenlijk alles wat je saai vindt om te doen, dus.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore