Gezondheid

Creativiteit helpt kankerpatiënten bij verwerking: 'Met zingen vond ik mezelf terug'

16 mei 2016 15:10 Aangepast: 16 mei 2016 15:27
Door te zingen en te schilderen verwerkte Gwen haar emoties.

Gwen Visser (48) kreeg in 2014 de diagnose borstkanker. Via de stichting Kanker in Beeld kwam ze bij een koor terecht, waar ze haar emoties een plek kon geven. Vanavond geeft ze met ruim 450 lotgenoten een bijzonder optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. "Door te zingen voel ik beter wie ik ben."

Bij het benefietconcert Oncofonie 2016 laten vanavond honderden zangers, acteurs, schilders en schrijvers die met kanker te maken hebben (gehad) hun belevingswereld en emotionele verwerking zien. Met het optreden wil stichting Kanker in Beeld aandacht vragen voor het belang van expressie bij kankerpatiënten. 

Via de stichting kunnen patiënten zich aansluiten bij allerlei creatieve groepen. Er is bijvoorbeeld een beeldende groep, waarin deelnemers schilderen, tekenen, boetseren, filmen en fotograferen. Ook voor schrijven en toneelspelen zijn er groepen. Gwen schildert in haar vrije tijd en maakt deel uit van de zanggroep. Ze schreef zich in bij het koor in Hilversum en dat beviel haar zo goed, dat ze ook in Amsterdam lid is geworden. Zo kan ze nog vaker zingen. "Door de ziekte is bij mij alles stil komen te staan. Dat was ook een kans om tijd en ruimte te maken voor wie ik diep van binnen ben en wat het leven voor mij betekent. Door het zingen vind ik mezelf terug. Expressie laat iets in jezelf vrij, dat voelt goed."

Zingen met lotgenoten

Thumbnail

Een gewoon koor was ook een optie geweest, zegt ze, maar daar ligt de focus meer op de technische aspecten van zingen, op de buitenkant dus. "Voor mij is het een manier om mezelf te voelen. Dat gaat meer over de binnenkant. Het gaat echt om expressie, je emoties uiten door middel van creativiteit." Daarnaast is het lotgenotencontact prettig. "Het is fijn als iedereen weet wat er speelt. Je steunt elkaar in blijdschap en verdriet."

Gwen is ervan overtuigd dat het zingen effect heeft op haar herstel. "Voor mij werkt zingen helend." Ze gelooft zelfs dat het mede van invloed is op de fysieke genezing. "Maar ook als dat niet zo is, verbetert het de kwaliteit van leven."

Intens genieten

Gwen onderging chemo, bestraling en een operatie in 2014 en 2015. Vooralsnog is de borstkanker weg en heeft ze geen uitzaaiingen. "Ik werk weer gewoon, mijn energie is terug." Ze overweegt weleens om naar een gewoon koor over te stappen, maar daarvoor voelt het nog te vroeg. "Je hebt een enorme band met elkaar en wilt anderen steunen." Niet alle koorgenoten hebben even gunstige vooruitzichten. "Maar je ziet iedereen genieten van wat ze nog hebben, veel intenser dan andere mensen dat doen. Dat is heel mooi om te zien."

Dat ze in het Concertgebouw mogen zingen, noemt Gwen 'machtig'. "Ik krijg er kippenvel van om met z'n allen in die grote zaal te zingen. Op dat podium waren we anders nooit beland."

'Gevoel van controle'

Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, is een groot voorstander van creatieve expressie. Hij bevestigt dat het een gunstige invloed heeft op het brein. "Het geeft patiënten een gevoel van controle. Van denken dat je niets meer kan, naar 'ik ben goed bezig, ik ben wel moe, maar doe toch dingen'. Dat helpt om om te gaan met de ziekte. Net als sporten bijvoorbeeld."

Alleen al luisteren naar muziek kan helpen, zegt hij. "Het brengt echt iets teweeg in de hersenen. Afleiding werkt als pijnstiller. Ook denk ik dat het fysiek helpt als je mentaal weerbaarder bent. Ik ga niet roepen dat we kanker ermee genezen, maar in sommige studies worden ook positieve effecten op de gezondheid gevonden."

Onderbelicht onderwerp
De stichting Kanker in Beeld vindt het daarom belangrijk dat er meer aandacht komt voor de psyche van kankerpatiënten. Vincent van Dantzig van de stichting: "Je kunt jezelf verderhelpen door weer in je eigen kracht te geloven. Dat is een zwaar onderbelicht onderwerp. Het is wetenschappelijk tot nu toe lastig te bewijzen, maar we zien in de praktijk wel dat het werkt. Dat willen we met dit evenement laten zien."

De voorstelling van vanavond laat de belevingswereld zien van kankerpatiënten en hoe zij de ziekte emotioneel verwerken. De Oncofonie 2016 staat in het teken van het verhaal van De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry. De piloot uit de Kleine Prins stort neer in de woestijn. Hij krijgt te maken met een geheel andere waarheid, net als een kankerpatiënt en zijn naasten.

De in 2012 georganiseerde Oncofonie was met een uitverkochte zaal en lovende recensies een groot succes.

Meer op RTLNieuws.nl:

`