Gezondheid

Oproep kinderarts aan ouders: film je kind met een alcoholvergiftiging

24 mei 2016 10:40 Aangepast: 24 mei 2016 14:23
Archieffoto. Beeld © iStock

Ze worden wakker in een ziekenhuisbed. Geen kater, en geen herinneringen aan de avond ervoor waarop ze zoveel hadden gedronken dat ze met een alcoholvergiftiging werden opgenomen op de eerste hulp. Daarom zouden ouders een filmpje moeten maken van hun kinderen als die laveloos in het ziekenhuis liggen.

Met die oproep komt kinderarts Bas Zegers. Hij werkt bij het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en is coördinator bij de regionale alcoholpoli Zuidoost-Brabant. Vorig jaar kwamen er daar 115 kinderen met een alcoholvergiftiging binnen. 

Een brein van papier-maché

Een alcoholvergiftiging kan levensgevaarlijk zijn. Zeker voor jongeren is de impact groot, waarschuwt Zegers: "Mensen beseffen nog altijd niet hoe ernstig het is. Het brein is eigenlijk pas volgroeid als iemand 25 is. Tot die tijd is het een soort papier-maché."

De schade die een alcoholvergiftiging veroorzaakt, is blijvend, zegt de kinderarts: "Je IQ kan er bijvoorbeeld van omlaag gaan. Ook ben je de rest van je leven gevoeliger voor verslavingen."

Thumbnail

In 2014 is de wettelijke leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol verhoogd naar 18 jaar.

Geen kater

Kinderen schrikken zich natuurlijk rot als ze ineens in een ziekenhuisbed wakker worden, maar lichamelijk voelen ze zich prima, legt Zegers uit: "Om medische redenen krijgen ze een infuus toegediend. Daar houd je ze mee in leven. Maar door dat infuus hebben ze de volgende dag geen kater."

En ze weten nauwelijks meer hoe ze in dat bed zijn beland. "Iedereen is in rep en roer geweest. Ouders zijn in paniek, vaak is de politie gebeld, in het ziekenhuis zijn ze er uren mee bezig geweest. Maar het kind zelf weet er niets meer van."

Normen en waarden helemaal weg

Terwijl het vaak wel degelijk helemaal uit de hand is gelopen. De kinderarts geeft wat voorbeelden van wat hij zoal ziet gebeuren op de alcoholpoli: "Door de alcohol zijn ze hun normen en waarden helemaal kwijt. Ze doen, net als volwassenen natuurlijk, onder invloed van de drank de ergste dingen. Ze spugen verpleegkundigen helemaal onder, schelden iedereen uit, trekken het infuus uit hun arm."

Omdat ze dat zelf niet meer weten, maakt de donderspeech van ouders niet altijd genoeg indruk: "Die kinderen denken toch vaak: zo erg zal het toch niet geweest zijn, mijn ouders zullen wel een beetje overdrijven."

Niet bang voor hersenschade

Daarom adviseert de arts ouders om opnames te maken. "Dan schrikken ze pas echt. Zo'n verhaal over hersenschade, daar maak je ze niet bang mee. Maar ze zijn wel bang om de controle over hun lijf helemaal kwijt te raken."

Ondanks het verhogen van de leeftijdsgrens waarop jongeren alcohol mogen kopen naar 18 jaar, en jarenlange voorlichting over de gevaren van alcohol, neemt het aantal 'comazuipers' alleen maar toe. Vorig jaar belandden in totaal 931 jongeren in het ziekenhuis doordat ze te veel alcohol op hadden. Dat is bijna 20 procent meer dan in 2014.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore